Fredagens avtale om midlertidig å forlenge krisehjelpen til Hellas betyr at landet nå sier farvel til sparetiltak, krisehjelp og den såkalte troikaen av kreditorer, ifølge statsminister Alexis Tsipras.

Men flere i hans eget venstreradikale parti Syriza utfordrer nå åpent den beskrivelsen. Manolis Glezos (92), som er medlem av EU-parlamentet og Syrizas eldste aktive politiker, anklager regjeringen for å ha endret ordlyden snarere enn innholdet i kriseprogrammet.

– Man endrer ikke situasjonen ved å kalle troikaen «institusjoner», memorandumet en «avtale» og långiverne «partnere». Jeg ber det greske folket om unnskyldning for at jeg deltok i denne illusjonen, sier han.

Dempet

En annen EU-parlamentariker, Sofia Sakorafa, sier regjeringen ikke har noen politisk legitimitet til å gjøre annet enn å «annullere» den kriseavtalen som nå gjelder.

Nettsiden Macropolis' redaktør Nick Malkoutzis sier likevel at reaksjonene fra Syriza foreløpig er relativt dempede.

– Glezos' kommentarer er det første tegnet på at alt ikke er såre vel innad i Syriza etter eurogruppens avtale. Muligens sier han det mange folk på venstresiden i partiet tenker, men foreløpig holder for seg selv, sier han til Financial Times mandag.

Økt skatt

Eurogruppen sa seg før helgen villig til å forlenge det eksisterende kriseprogrammet til Hellas med fire måneder. Forutsetningen var imidlertid at den greske regjeringen kommer opp med troverdige reformer og tiltak for å sikre statsfinansene.

Hellas' største kreditorer EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) – den såkalte troikaen – skal vurdere reformforslagene fra Hellas. Foreløpige forslag gikk fram og tilbake mellom Aten og Brussel mandag, uten at noe endelig forslag ble levert inn. Opprinnelig var fristen satt til midnatt natt til tirsdag, men mandag kveld ble det sagt at det hele kom til å la vente på seg til tirsdag morgen.

– Det er ikke snakk om noen forsinkelse. Vi var klare allerede i morges, og det hele er levert inn etter planen. Men motparten ba oss om å vente med det formelle, offisielle dokumentet til i morgen, sa finansminister Yanis Varoufakis til CNN mandag kveld.

Hellas skal blant annet skaffe til veie 63 milliarder kroner gjennom ulike tiltak for å øke skatteinngangen og bekjempe smugling, skriver Bild. En ny skatt for de rikeste, innkreving av utestående skatt fra enkeltpersoner og bedrifter, og tiltak mot smugling av drivstoff og sigaretter er blant tiltakene, ifølge avisen.

Lovte reforhandling

Hvis den såkalte troikaen ikke er fornøyd med reformforslagene, kan hele avtalen om å forlenge krisehjelpen falle sammen. Avtalen Hellas i dag er bundet av, går ut lørdag.

– Grunnprinsippene, nemlig bistand i bytte mot reformer, må forbli de samme, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier til Bild mandag.

Syriza vant nylig valget i Hellas på et løfte om å reforhandle krisepakker på totalt 240 milliarder euro som landets økonomi har vært totalt avhengig av i snart fem år. Antydningene til intern murring nå er det første tegnet på at partiets velgere vil stille klare krav til regjeringen når det gjelder å holde valgløftet.

Les også:
- Her ligger kimen til konflikt fremover  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.