Den greske statsministeren Alexis Tsipras entret scenen på Syntagma-plassen hvor tusenvis av demonstranter har samlet seg like før klokken 20.45 fredag kveld.

Tsipras, som har lovet befolkningen i Hellas ikke å ha på seg slips før en avtale med kreditorene er på plass, var iført hvit skjorte idet han entret scenen, skriver nettstedet The Guardian.

- I dag protesterer vi ikke, i dag feirer vi demokratiet, i dag feirer vi demokratiets seier - hva enn resultatet er på mandag. I dag er alle Europas øyne rettet mot dere, det greske folket, og de tre millionene av fattige grekere. Hele planeten har øynene rettet mot Syntagma-plassen hvor demokratiet ble født, sa han til de fremmøtte.

På Syntagmaplassen er det nærmest umulig å røre seg, forteller DNs reporter på stedet. Over 25.000 demonstranter er samlet for å  protestere mot EU-kreditorenes reformkrav.

Greske flagg vaier ved siden av bannere og røde flagg, mens store politistyrker følger protestantene som roper taktfast «nei». 

Mellom de politiske talene inviterer greske folkeband massene til trampeklapp og allsang.

SELVSIKKER: Statsminister Alexis Tsipras virket seierssikker da han talte til de 25.000 støttespillerne på Syntagma-plassen i Aten fredag kveld. Foto:
SELVSIKKER: Statsminister Alexis Tsipras virket seierssikker da han talte til de 25.000 støttespillerne på Syntagma-plassen i Aten fredag kveld. Foto: (Foto: Reuters)

Oppfordret til «nei»

Nok en gang benyttet Tsipras til å oppfordre de greske innbyggerne til å stemme «nei» under søndagens folkeavstemming.

– Grekerne er fast bestemte på å ta saken i egne hender. Si et stolt «nei» til ultimatumene og dem som terroriserer dere, sa statsministeren til de flere tusen oppmøtte på plassen.

Det handler om å la grekerne leve med verdighet i Europa, tilføyde han.

- Ingen har rett til å true eller splitte Europa, sa Tsipras.

Hovedstadens borgermester George Kaminis har derimot vist sin støtte til «ja»-siden.

Også han snakket til folket fra scenen i Aten. Kaminis kritiserte regjeringen for å fare med løgn.

- De har sagt at de vil ha en avtale klar innen 48 timer, men ingen vil snakke med dem, uttalte borgermesteren.

Twitret

Etter at Tsipras talte til folket, la han ut flere meldinger på nettstedet Twitter. Statsministeren skriver blant annet at «vi har rettferdighet på vår side» og at «vårt folk sloss uten sverd og kuler».

Gatekamper

Tidligere på kvelden brøt det ut uro mellom et titalls «nei»-demonstranter og greske politimyndigheter.

Lyden av høye smell og tåregass-granater spredte seg over området.

Demonstrantene som lagde bråk kastet steiner og tåregass granater. De fleste hadde motorsykkel hjelmer på hodene og kjepper i hendene. Steiner ble kastet mot politiet, som slo ned på protestantene med slagvåpen. 

Politiet fikk orden på opptøyene, og ingen ble skadet.

Ifølge greske myndigheter hadde rundt 20.000 demonstranter til støtte for ja-siden og 25.000 nei-tilhengere tatt til gatene i den greske hovedstaden fredag kveld.

 

Foto:
Foto: (Foto: Ap)
 

 

Les også: Dette frykter de mest for oljemarkedet nå

Nå koster dollaren åtte kroner

Greske «nei»-demonstranter i kamp med politiet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.