I slutten av oktober fikk Gunhild Stordalen påvist den livstruende diagnosen systemisk sklerodermi. I dagens utgave av DN Magasinet forteller legen om kampen for eget liv. Noen uker tidligere informerte hun Ap-leder Jonas Gahr Støre om den alvorlige sykdommen.

- Det var en sterk beskjed å få, sier Støre lørdag formiddag.

Som påtroppende Ap-leder, valgte han i april å gå ut i DN sammen Rema-sjef Ole Robert Reitan og fronte Stordalens prosjekt Eat, initiativet som skal bekjempe overvekt, miljøskader og livsstilssykdommer. I dag sitter han i EATs fagstyre.

- Jeg ønsker henne av hele mitt hjerte god bedring. Hun har et brennende engasjement for det hun tror på. Senest denne uken har jeg fått meldinger fra henne hvor hun avtaler møter for fagrådet. Hun hviler ikke med tanke på det hun tror på, sier Gahr Støre.

«Stund til ettertanke»

Det er ikke tvil om at sjokkbeskjeden har gjort inntrykk.

- Jeg tenker på det hun skal gjennom. Det motet både hun og familien må vise. Som hun også peker på, er dette noe mennesker opplever over hele verden. Det gir grunn til ettertanke, sier han.

- Som tidligere helseminister, hva tenker du om åpenheten Stordalen viser?

- Jeg tror gjennomgående at åpenhet, for de som har krefter til det, er bra. Det blir debatt om både form og innhold, men i lengden er åpenhet bra. Med en så aktiv person, ville spørsmålet komme om hva som har rammet henne, svarer Ap-lederen.

Han kjenner seg godt igjen i bildet som tegnes i lørdagens artikkel.

- De som kjenner Gunhild Stordalen vet at det er rett på. Åpenhet og ærlighet. Det synes jeg det står respekt av, sier han.

«Rett på»

Gahr Støre har ikke fått mye offentlig kritikk for sitt EAT-engasjement, men DN har tidligere skrevet at sentrale Ap-politikere ikke likte at den påtroppende partilederen ble så tett knyttet til Stordalens prosjekt.

Selv står han fast på at engasjementet har vært svært viktig.

- Jeg bidrar med råd og vurderinger underveis, men hun har i dag bygget et veldig stort faglig nettverk som hun kan trekke på, sier han.

- Hvor viktig er EAT blitt?

- Dette er en ny måte å se sammenhenger på mellom områder som klima, helse og verdens matproduksjon. Det er helt åpenbare koblinger mellom de tre og sterkt behov for å endre produksjonsmønster og forstå følgene knyttet til klima og helse. Måten EAT kombinerer faglig og politiske miljøer er ett av flere riktige bidrag i denne sammenheng.

Les også:

Michael Schumacher selger Trysil-luksus for 22 millioner

– Det er helt vilt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.