Superresistente bakterier et økende problem i hele verden. En rapport som ble publisert rett før nyttår viste økende forekomst i EU-landene av bakterier som er resistente mot siste skanse-antibiotika.

På grunn av problemet med økt utbredelse av antibiotikaresistente bakterier også i Norge tok Folkehelseinstituttet til orde for å klassifisere antibiotika i egen legemiddelklasse slik man gjør med narkotika.

De mest fryktede bakteriene i dag er de multiresistente tarmbakteriene CPE (Carbapenemase-producing Enterobacteriaceae), som ikke lar seg knekke av noen typer antibiotika. Behandlingsmulighetene begrenser seg ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt til kombinasjoner av eldre, mindre effektive antibiotika med usikker effekt

I Norge ble det registrert 38 tilfeller av karbanapem-resistente bakterier i 2015. Frem til 19. september i fjor er det registrert 30 tilfeller.

Hendelsen med en kvinne som døde i USA i fjor av en uhelbredelig infeksjon forårsaket av en CPE-bakterie er nylig rapportert av den amerikanske helseinstitusjonen Centers For Disease Control and Prevention (CDC), skriver Danmarks Radio på sine nettsider. 

Kvinnen i 70-årene fikk samtlige av de 26 typene med antibiotika mot infeksjoner som legene hadde til disposisjon i USA. Likevel døde kvinnen i august i fjor av infeksjonen hun pådro seg etter at hun brakk lårbenet under et opphold i India. 

Helsemyndighetene i USA har døpt bakterien for «marerittbakterien».

Sprer seg innenlands

Mens man tidligere bare risikerte å bli smittet av CPE-bakterier på ferie i land som India og sørøstasiatiske land, sprer disse bakteriene seg nå i stadig flere land, inkludert Norge og Danmark.

– Vi kan ikke lenger unngå de multiresistente tarmbakteriene ved å holde oss innenfor landets grenser. Nå har vi dem også her hjemme, sier Ute Wolff Sönksen, spesiallege i klinisk mikrobiologi ved Statens Serum Institut, til Danmarks Radio.

For bakteriene er kampen den samme som for pasienter som får en bakterieinfeksjon. De prøver å overleve.

– All antibiotika vi kjenner er utviklet etter de samme prinsippene, og det har gjort det lettere for bakterien å utvikle resistens, sier Wolff Sönksen til DR.

Statsminister Erna Solberg prøver å få FN med på en mer restriktiv bruk av antibiotika for å hindre antibiotikaresistens.

– Jo mer jeg har sett på disse fremtidsscenarioene, jo reddere blir jeg for at vanlige sykdommer som mine besteforeldres generasjon døde av fordi de ikke hadde medikamenter for å hjelpe, skal komme tilbake igjen, sa Solberg til DN i fjor høst.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.