Forskere har testet forekomsten av multiresistente bakterier i London på ulike overflater som berøres hyppig av folk i det daglige. Resultatet skremmer forskerne.

Av totalt 600 prøver av stafylokokkbakterier som ble isolert fra ulike overflater i undergrunnen i London og offentlige områder på flere sykehus, som håndtak, billettautomater med videre, ble det funnet 11 ulike stammer med multiresistente bakterier i 281 prøver, ifølge en studie som nylig ble publisert i Scientific Reports.

Med multiresistente bakterier, eller «superbakterier» som de også kalles, menes bakterier som er resistente mot minst to ulike typer antibiotika.

Av bakteriefunnene i London var resistensen størst mot antibiotikumet penicillin (80,42 prosent, eller 226 av 281 funn), etterfulgt av fucidin (72,4 prosent, eller 203 av 281 funn) og erytromycin (54,45 prosent, eller 153 av 281 funn), ifølge ITV.

Har mislykkes

Nivået av multiresistente stafylokokker som ble funnet rundt om i London blir i studien beskrevet som både «bekymringsfulle» og «alarmerende».

- Offentlige plasser, som er en del av vårt daglige liv, kan være oppbevaringssteder for multiresistente bakterier, heter det fra Hermine Mkrtchyan, forskningsleder for studien og biomedisinsk spesialist ved University of East London, i studien.

Forskerne bak studien mener nivåene utgjør ytterligere bevis for at infeksjonsbekjempende tiltak både på sykehusene og på offentlige plasser har mislykkes med å bekjempe spredningen av resistente bakterier.

De multiresistente stafylokokkbakteriene som ble funnet er ikke vurdert å utgjøre noen stor fare i dag, men hvis de skulle forårsake en infeksjon, så kan denne bli vanskelig å behandle. Det er imidlertid en risiko for at de kan overføre sin resistens til enda farligere bakterier, skriver Scientific American.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.