En ny rapport fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (Efsa) viser at antibiotika blir stadig mer ubrukelig overfor bakterier i mat – særlig i søreuropeiske land, skriver danske Ingeniøren.

Efsa-rapporten «Antimicrobial resistance shows no signs of slowing down» har hentet sine tall fra det europeiske senter for sykdomsforebygging og kontroll (ECDC).

– Rapporten vi legger frem i dag bør få alarmklokkene til å ringe … igjen. Den viser at vi er på vei inn i en fremtid hvor vanlige infeksjoner blir vanskeligere – og noen ganger umulige å behandle, advarer EUs kommissær for helse og matvaresikkerhet, Vytenis Andriukaitis, ifølge Ingeniøren.

25.000 årlige dødsfall i EU

Rapporten tar først og fremst for seg bakterier i mat, og viser at resistens overfor antibiotika blir stadig mer utbredt i Europa. Det antas at resistente bakterier er årsak til 25.000 dødsfall årlig i EU i form av blant annet sykdommer som salmonellainfeksjon og diaré forårsaket av Campylobacter.

For eksempel ble det for bare få dager siden slått salmonella-alarm i Norge.

Totalt i EU er multiresistens overfor salmonellabakterier i mennesker nå på 28,3 prosent. I forbindelse med rapporten har Efsa utarbeidet er virtuelt verktøy hvor man kan sammenligne antibiotikaresistens på tvers av landene i Europa.

Rapporten har imidlertid også en god nyhet, og det er at i de landene der det er satt i gang tiltak for å begrense antibiotikaresistens, så gir det positivt utsalg i statistikkene.

– Alarmklokkene ringer særlig for Sør-Europa, men ikke her oppe i Nord-Europa hvor rapporten faktisk viser at tiltak mot resistens virker, sier spesialkonsulent Helle Bisgaard Korsgaard i det danske DTU Fødevareinstituttet til Ingeniøren.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Færre studenter enn før tør å rekke opp hånden
01:40
Publisert: