Eksperter har lenge advart om økende antibiotikaresistens, og at tiden da vi kunne dø av et lite rift nærmer seg med raske skritt.

Bare i USA alene blir over to millioner mennesker smittet av antibiotikaresistente bakterier hvert år, og minst 23.000 av disse dør årlig som en direkte følge av disse infeksjonene, ifølge Centers for Disease Control and Prevention. I hele verden tar antibiotikaresistens livet av rundt 700.000 mennesker i året. Det tilsvarer like mange døde som om fire fulle Boeing 777–200 skulle ha styrtet hver eneste dag.

I fjor publiserte Verdens helseorganisasjon (WHO) for første gang en rangert oversikt over de 12 dødeligste antibiotikaresistente bakteriene. Helicobacter pylori, Acinetobacter baumannii og Pseudomonas aeruginosa er tre av dem.

Nå er det imidlertid oppdaget en ny bakterie som er resistent overfor alle kjente antibiotika, en såkalt superbakterie, og som har spredt seg på sykehus verden over, skriver den danske avisen Berlingske. Forskere har undersøkt hundrevis av prøver av bakterien fra 78 sykehus rundt om i verden.

I familie med MRSA-bakterier

Bakterien kan føre til alvorlige infeksjoner og i verste fall være dødelig, ifølge advarselen fra en gruppe forskere ved Melbourne-universitetet.

Bakterien heter Staphylococcus epidermidis (stafylokokker, red.anm.) og er ifølge avisen i familie med den mer kjente og mer dødelige MRSA-bakterier.

Forskerne har funnet tre varianter av den multiresistente bakterie i prøver fra ti ulike land, herunder flere europeiske. Det ikke opplyst i hvilke land bakterien er funnet.

-Vi oppdaget at bakterien finnes i mange land og på mange institusjoner over hele verden. Den kan være dødelig, men den finnes oftest hos pasienter som i forveien er veldig syke og innlagt på sykehus. Den kan være vanskelig å utrydde, og infeksjonene kan være alvorlige, sier Ben Howden, direktør på mikrobiologisk laboratorium på Melbourne-universitetet, til nyhetsbyrået Ritzau.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ser livsgrunnlaget smelte bort
Hotelleier og fjerde generasjons istunnelmaker i Rhônebreen, Philipp Carlen, ser nå isbreen smelte bort under føttene.
01:16
Publisert: