Immunterapi med såkalte PD1-hemmere, som hjelper kroppens eget immunsystem med å slåss mot kreften har vist lovende resultater. Problemet er at medisinen er så dyr at det er usikkert om virkningen er god nok til å forsvare prisen, skriver Bergens Tidende.

Norsk lungekreftforening mener behandlingen må tas i bruk umiddelbart, mens Beslutningsforum – der direktørene for de fire helseregionene sitter – har sagt nei. Legemiddelverket har ikke vurdert saken ennå.

Med en pris på 1,1 millioner kroner per pasient per år, kan den nye behandlingen koste flere milliarder for helseregionene, påpeker fagdirektør Bård-Christian Schem i Helse vest i et notat. 1.500 lungekreftpasienter er aktuelle PD1-mottakere. I dag får de medsin som koster en brøkdel av immunterapien: 10.000 kroner per år.

I tillegg kan PD1-hemmere bli aktuelle for en rekke andre kreftformer.

Forumet vil be Helsedepartementet engasjere seg i spørsmålet om hvordan de galopperende utgiftene skal håndteres. Helseminister Bent Høie (H) sier sykehusenes budsjetter er økt de siste årene for å møte økte kostnader, men legger til at legemiddelindustrien ikke skal få diktere prisene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Sp ypper til høstlig helseduell