I fjor høst kjøpte Arne Instebø og bergensinvestor Trond Mohn sammen treningskjeden Stamina. Nå skal Brann-legen og den sportsinteresserte milliardæren og investoren bruke Stamina som base og ta opp kampen om treningskundene med Norges største treningsaktør Sats.

Stamina har i dag 40 treningssentre over hele landet, og i første omgang utvider kjeden med å overta 14 sentre tilknyttet franchisekonseptet Family Sports Club, med geografiske utspring i Østfold.

– Vi ønsker å bygge oss opp til å bli en aktør som kan operere ved siden av Sats. Vi ønsker å ta en litt annen posisjon enn det Sats har i dag der vi fokuserer mer på bredden, sier Instebø, som er idrettslege i eliteserieklubben Brann i Bergen.

Trond Mohn er en av Norges rikeste personer, og har gjort seg bemerket også med et stort filantropisk engasjement, med sjenerøse gaver til idrettslag, forskning og annet over hele landet. Bergenseren er særlig kjent som Bergens stolthet Branns velgjører.

Arne Instebø
Arne Instebø (Foto: Irene Mårdalen/Charliemedia.no)

Mohn besvarte ikke DNs henvendelser torsdag.

Allerede før oppkjøpet, var Stamina den nest største treningssenterkjeden i Norge.

– Vi får et godt fotavtrykk på Østlandet med komplementære lokasjoner til de sentrene vi allerede har, sier Instebø.

De i alt 54 sentrene med til sammen 70.000 medlemmer vil alle nå få navnet Family Sports Club.

Satser på dem som ikke trener

Det er fortsatt et stykke igjen til Sats-kjeden som har 700.000 medlemmer og 220 treningssentre i Finland, Norge og Sverige. Den eies av oppkjøpsfondet Altor (51 prosent) og det danske forsikringskonsernet TryghedsGruppen (49 prosent).

Mens Sats satser på de aller ivrigste mosjonistene, satser Family Sports Club på en mer familievennlig profil der alle skal føle seg velkommen. Ideen er å kombinere trening med helsetjenester.

– Ikke minst de som normalt sett ikke trener på treningssenter. Tanken er å bruke trening både som en viktig funksjon innenfor forebygging, men også behandling av sykdom. Det spesielle blir at vi inkluderer helsetjenester i medlemskapet for dem som ønsker det, sier Instebø.

For dem som vil betale litt ekstra, skal allmennlege via video, legespesialist, dagkirurgi, røntgen, CT og MR, fysioterapi, samt konsultasjon med psykolog, være inkludert i medlemskapet. Mohn og Instebø tror konseptet treffer en ny megatrend der helse og trening står sentralt. Instebø viser til både en kommende eldrebølgen og fortsatt befolkningsvekst.

– Fysisk inaktivitet er vår tids største helseproblem. 950.000 nordmenn regnes i dag som fysisk inaktive. Det koster samfunnet over fire milliarder kroner årlig, sier Instebø.

Holder seg unna Oslo

Den nye kjeden vil først og fremst satse i de områdene der den allerede er til stede og angriper ikke Oslo med det første. Den er heller ikke til stede i Trondheim.

– Per i dag er modellen vår å være sterke og ha en stor andel av lokalmarkedet der vi allerede er. Vi skal være et naturlig sted for lokalbefolkningen å trekke til. Det utelukker ikke at vi etablerer oss i byene, men det krever muskler, god prosess og forberedelser, så det får komme i neste fase, sier Instebø.

Han og Mohn har allerede spyttet inn 20 millioner kroner i Stamina Trening, blant annet for å ruste opp helsetjenestene tilknyttet sentrene. Nå vil de bruke ytterligere 50 millioner kroner på profilering og oppgradering av sentrene. Instebø vil ikke ut med hva de har betalt for kjedekontoret til Familiy Sports Club.

– Sentrene er selveid gjennom egne aksjeselskaper og er knyttet opp i en kjedeavtale med franchisekontrakter, sier Instebø.

De 54 sentrene i den nye kjeden vil bestå av både heleide, deleide og selvstendige sentre på franchisekontrakt.

Sats ønsker velkommen

Konsernsjef Sondre Gravir i Sats frykter ikke konkurransen fra den nye kjeden.

– Det er plass til flere treningssentre i Norge. Det fortsatt bare en liten andel av befolkningen som er medlem av at treningssenter. Sofaen er fortsatt hovedkonkurrenten, ikke andre treningssentre, sier Gravir.

Sats Group har totalt hundre sentre i Norge og i overkant av 300.000 medlemmer her til lands.

– Hvis dette bidrar til at flere trener og folk får et bedre treningsprodukt, så er det kjempebra. Det er altfor mange som ikke er aktive, så alt vi kan gjøre i fellesskap i bransjen for å få folk til å være mer aktive og trene mer, er bra, sier Gravir.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette ser Nordic Impact-sjefen etter når hun skal være med og kåre norske ledestjerner
Siviløkonom Cilia Holmes Indahl ser etter unge som utfordrer det etablerte når hun i lag med resten av juryen skal kåre 30 under 30.
00:58
Publisert: