For en måneds tid siden kunne presentere DN «Norges nye helseteam» med Gunhild Stordalen i spissen. Til uken holder Eat-initiativet sin aller første konferanse i Stockholm.

På deltakerlisten står både akademikere og næringslivstopper. Bill Clinton er hovedtaler.

- Det kribler i magen. Alle de involverte har høye forventninger, sier Gunhild Stordalen til DN på telefon fra den svenske hovedstaden.

Her har hun vært siden onsdag. Når Eat Stockholm Food Forum går av stabelen, er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

- Akkurat nå jobber vi med å få på plass de siste brikkene og gjør de siste justeringene i programmet, forteller Stordalen.

Håper på samarbeid

Hun legger ikke skjul på at hun har minst ett håp for konferansen: Å få Bill Clintons organisasjon Clinton Global Initativ med på laget som offisiell partner.

- Vi har en god dialog med Clinton Foundation, men vi har foreløpig ingen avtale om at de skal gå inn som partner. Dette kommer vi nok til å ta en prat om på mandag, sier Stordalen.

Hun har tidligere truffet ekspresidenten ved flere anledninger. Det lettet veien mot å hanke ham inn som hovedtaler, erkjenner hun.

- Vi hadde kontakten fra tidligere, blant annet fra en konferanse jeg var med å arrangere i Oxford i 2012. Også der var Clinton hovedtaler, sier Stordalen.

- Men Clinton kommer også fordi han ser like alvorlig på tematikken som det Eat gjør, legger hun raskt til.

- Hva vil et slikt samarbeid bety?

- Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Vi tror de store endringene skapes gjennom samarbeid, svarer hun.

«Trippel heliks»

Selv begynte Stordalen å jobbe med Eat-initativet i fjor sommer. Ambisjonene er ikke småtterier. «Eat er en trippel heliks, med mat, helse og bærekraft, inklusive klimautfordringen», har hun tidligere forklart.

- Hva handler hovedbudskapet om?

- Du blir det du spiser, men planeten blir også det vi spiser. Det er ikke bare felles utfordringer, det er også mange vinn-vinn her: mye av det som er sunt for oss mennesker er også bra for miljøet, svarer hun.

Arrangementet i Stockholm skal være en årlig foreteelse og vil foregå på det Petter Stordalen-eide Clarion Hotel Sign. Målet er at Eat-forumet skal bli like viktig for mat, helse og bærekraft som det World Economic Forum i Davos er for økonomi.

- Vi har nå laget nå et verdensomspennende nettverk av forskningspartnere som vil være med å bidra til at vi får mer tverrfaglig kunnskap. Så skal våre næringslivspartnere og strategiske partnere være med å omsette dette i praksis, slik at kunnskapen blir tatt i bruk og medfører målbar endring, sier Stordalen.

Er hovedsponsorer

Det er i hovedsak Stordalen Foundation, ekteparet Gunhild og Petter A. Stordalens stiftelse, som finansierer virksomheten sammen med flere partnere og sponsorer. Også Stordalens hotellkjede Choice er med.

- Dette er en god, norsk dugnad, sier Gunhild Stordalen.

Hun og ektemannen ønsker riktignok ikke å si noe om hvor mye penger som er satt av til arrangementet i Stockholm og prosjektorganisasjonen Eat.

- Vi ønsker ikke å gå ut med noe tall. Samtidig er det viktig å understreke at vi aldri ville startet i den enden. Du ville aldri fått til Eat hvis du begynte å tenke på hva det koster, sier Petter Stordalen til DN.

Veskebærer

På mandag vil han være på plass i Stockholm ved sin kones siden.

- Hva blir din rolle?

- Som mange andre ting i dagens samfunn, er det ofte kvinner som står bak. Min rolle er å være en av hovedsponsorene til Eat. På selve konferansen er jeg vel mer han som går bak og bærer vesken, tenker jeg, svarer Stordalen med et smil.

Han er spent på hva de neste dagene vil bringe.

- Det har blitt et veldig stort arrangement. Jeg tror det kan være starten på noe som både er viktig og som er med på å løse noen av de store utfordringene verden står overfor, sier Petter Stordalen.

- Dette handler om planeten vår, menneskene våre og dyrene våre. Vi er helt avhengig av å få en helt ny kapitalisme, som er bærekraftig og opptrer på en helt annen måte, legger han til.

Les også: 
Krever egenandel på fest
Har gjort potet-gull på Maarud
Søstrene tømmer selskapet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.