DN skrev lørdag hvordan skreddersydd trening er blitt høystatus blant ressurssterke nordmenn. De sender barn helt ned i seksårsalderen til personlig trener, innreder hjemmene med håndlagede romaskiner i valnøttre, kjøper treningsmedlemskap til 130.000 kroner eller PT-timer for 250.000 kroner.

Idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen uttalte i DN lørdag at det har «tatt helt av» og advarte mot økningen av familier med en «syk treningskultur». Det har fått det til å koke over for flere personlige trenere i sosiale medier.

«Noen skulle hatt munnkurv», skriver en personlig trener.

«Vet hun hva som faktisk sykeliggjør familier? Stillesitting og overvekt», skriver en annen personlig trener.

«Hva? Blir en familie sykeliggjort av å trene med PT?» skriver personlig trener hos Magnat, Tomas Fjeldberg, på sin instagram-profil.

– Jeg synes hun sprer frykt, sier Tomas Fjeldberg til DN.

Nedlatende

I DN kalte idrettsprofessor Sundgot-Borgen en personlig trener for barn «en rimelig barnevakt som på sikt kan gi barna alvorlige skader og de kan miste helt lysten på aktivitet og trening»» og fastholdt at barn ikke har noe på treningssentrene å gjøre.

– Det er ganske nedlatende å kalle meg og andre personlige trenere for en rimelig barnevakt, sier Fjeldberg, som i år ble norgesmester i vektløftning.

– Jeg trener flere familier og kjenner meg ikke igjen, sier han.

«Tenk å ha så snevert syn. Men kan du være barnevakt for meg lørdag tro», skrev blant annet Charlotte Spetalen i en tråd på Fjeldbergs Instragram-profil med 8900 følgere- og la til et smilefjes.

Overfor DN ønsker hun ikke å utdype noe mer om saken og viser til at det var en privat kommentar.

Flere barn

– Det har helt klart blitt flere barn de siste årene, sier Fjeldberg om kundegruppen.

Fjeldberg har trent i underkant av 20 barn de siste årene, den yngste av dem er 12 år. Han sier barn bruker personlig trener fordi de vil forebygge skader, presterer bedre i andre idretter eller ikke finner sin plass i et idrettslag.

– En gutt jeg trente hadde fått et slitasjebrudd fra idretten han var en del av. Så foreldrene tok han ut av idretten, de visste ikke helt hva de skulle gjøre, men så kom han hit og trente en gang i uken, sier han.

En annen gutt endte opp med personlig trener fordi han drev aktivt med e-sport (gaming) som innebærer like mye stillesitting som sporten sjakk, forteller han.

– Professoren sier noen ressurssterke drar treningen for langt?

– Sånne eksempler finnes helt klart. Men jeg mener en trener nettopp kan virke positivt og ikke negativt på det. For eksempel så har jeg hatt unge kunder som ikke har lyst å komme på trening, jeg skjønner at det er et press hjemmefra. Da snapper jeg opp det og tilpasser treningen slik at den blir lystbetont og ikke tung og hard. Det mener jeg en trener er perfekt til å få til, sier han.

Han sier «styrketrening for barn er trygt» og poengterer at det er langt flere skader i fotball enn i vekttrening.

Professor Jorunn Sundgot-Borgen fastholder en personlig trener for barn er «en billig barnevakt med risiko for konsekvenser» dersom foreldrene kun «sørger for at de selv får sin daglige dose og lar barnet trene med en ufaglært PT».
Professor Jorunn Sundgot-Borgen fastholder en personlig trener for barn er «en billig barnevakt med risiko for konsekvenser» dersom foreldrene kun «sørger for at de selv får sin daglige dose og lar barnet trene med en ufaglært PT». (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Risiko for barn og unge

Idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen ønsker en debatt om PT-enes kompetanse velkommen.

– Som fagperson er det en av mine oppgaver å stå opp mot den utviklingen vi ser i forhold til ufaglærte PT-er. At det da kommer kritikk fra disse og bransjen for øvrig, er både ventet og må ønskes velkommen, sier Sundgot-Borgen.

Dagens Næringsliv lørdag
Dagens Næringsliv lørdag

Hun understreker at kompetente personlige trenere kan være verdifulle for å få flere ut i aktivitet og at noen av dem også kan tilrettelegge for personer med spesielle behov.

– Men uten en faglig kompetanse risikerer du at kunden opplever uhelse. Spesielt stor er risikoen når det gjelder barn og unge fordi det å tilrettelegge for barn og unge krever spesiell kompetanse, sier hun.

Professoren fastholder at en personlig trener for barn er «en billig barnevakt med risiko for konsekvenser» dersom foreldrene kun «sørger for at de selv får sin daglige dose og lar barnet trene med en ufaglært PT».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.