Den italienske stat står ifølge en konfidensiell rapport overfor mulige tap på milliarder av euro på derivatkontrakter den restrukturerte da gjeldskrisen i eurosonen var på sitt verste.

Det skriver Financial Times onsdag.

Avisen fremholder at rapporten, som er utarbeidet av det italienske finansdepartementet, kaster mer lys på den finansielle taktikken som satte landet i stand til å gå inn i eurosonen i 1999.

Rapporten gir detaljer om Italias gjeldstransaksjoner og gjeldseksponering i første halvdel av 2012, inkludert restruktureringen av åtte derivatkontrakter med utenlandske banker med en samlet, pålydende verdi på 31,7 milliarder euro.

Viktige detaljer er utelatt, og rapporten synes å være lagt opp til ikke å gi et fullt bilde av Italias mulige tap, men eksperter som har studert den, sier til FT at restruktureringen satte et svekket finansdepartement i stand til å utsette utbetalinger til utenlandske banker over en lengre periode.

Konsekvensen er imidlertid at betingelsene for Italias del er blitt forverret.

Politietterforskes
Rapporten navngir ikke banker, eller gir detaljer om de opprinnelige kontraktene - spørsmål som har bekymret den italienske riksrevisjonen - men ekspertene sier at de synes å skrive seg fra perioden sent på 1990-tallet.

På dette tidspunkt, like før og etter at Italia gikk med i eurosystemet, pyntet Italia på sine konti ved å ta imot overføringer fra banker, for å kunne innfri de underskuddsmålene som var satt av EU for de første elleve landene som gikk over til euro i 1999, skriver avisen.

Det italienske finanspolitiet, Guardia di Finanza, startet i april etterforskning av forholdet. Bare en håndfull italienske embetsmenn, tidligere og nåværende kjenner det fulle bildet.

Den nåværende europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi var departementsråd i det italienske finansdepartementet på den tiden lånene ble tatt opp.

En talsmann for den europeiske sentralbanken (ESB) avviser å kommentere bankens kjennskap til Italias potensielle eksponering for derivattap, eller Draghis rolle i godkjenningen av derivatkontrakter på 1990-tallet, før han begynte i Goldman Sachs International i 2002, skriver Financial Times.

Rapporten spesifiserer ikke hvor store tap Italia kan stå overfor. Tre uavhengige eksperter som er konsultert av FT kalkulerte tapene med utgangspunkt i markedspriser 20. juni, og fant at finansdepartementet da sto overfor et mulig tap på om lag 8 milliarder euro - et overraskende høyt tall basert på en pålydende verdi på 31,7 milliarder euro, skriver avisen.

Les også:

- Europas ledere har mislyktes totalt

Ny ledighetsrekord i eurosonen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.