Statoil faller markert på Oslo Børs etter kvartalsrapporten hvor selskapet rapporterte et nettoresultat på 3,1 milliarder kroner, mot ventet 10,9 milliarder kroner.

Les mer: Statoil skuffer stort

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities skriver i en oppdatering torsdag at resultatet kom inn under konsensus, hovedsakelig grunnet lavere realisert gass- og oljepriser enn ventet, men også grunnet lavere internasjonal produksjon.

"Bare mindre estimatendringer er ventet, selv om vi må ta en nærmere titt på produksjonstallene fra den internasjonale delen. Den sterke kontantstrømmen i første halvår 2010 på 12 milliarder kroner (eks. Peregrino-salget) mot -0,6 milliarder kroner i første halvår 2009 er verdt å merke seg", heter det i oppdateringen fra Omdal.

Arctic Securities har en sterk kjøpsanbefaling på Statoil, med kursmål 180,0 kroner.

Sterk produksjon
DnB Nor Markets skriver i sin oppdatering at det "alt i alt var en skuffende rapport, men at produksjonen er sterk".

"Den internasjonale virksomheten var svak, hovedsakelig på grunn av avsetningen på 2,4 milliarder kroner knyttet til Marcellus, Mexicogulfen og Brasil, og primært knyttet til kostnadsføring av en ikke-kommersiell brønn", skriver analytiker Gudmund Halle Isfeldt i oppdateringen.

First Securities skriver i en oppdatering at rapporten trolig kun vil føre til mindre nedjusteringer av estimatene. Selv vil meglerhuset trolig ikke endre sitt kursmål på 175 kroner.

"En eventuell fire prosent nedjustering av gassprisene vil påvirke EPS rundt to prosent. Derimot hadde både vi og konsensus andrekvartalsestimater som impliserer en relativt høy gasspris (65 prosent av oljepris), og vi vil ikke gjøre noen større endringer i våre gassprisanslag fremover. En kan også merke seg at godt salg i spotmarkedet kan forklare noe av avviket. Den lavere realiserte oljeprisen er hovedsakelig grunnet lavere NGL-priser i kvartalet, og burde ikke påvirke estimatene fremover", skriver analytiker Eirik Lauglo i en oppdatering.

Høye forventninger
Han viser som andre analytikere til at resultatet var tynget av svakere realiserte priser og lavere resultat fra internasjonal virksomhet.

Lauglo viser også til at Statoil-kursen de seneste par ukene har utviklet seg noe sterkere enn sammenlignbare selskaper i et klima med fallende gasspriser, noe som kan skyldes forventninger om en solid andrekvartalsrapport.

"Selv om dette var et lite tilbakeslag venter vi at fokuset snart vil rettes mot neste års inntjening. Vi gjentar vår sterke kjøpsanbefaling, og venter ikke å endre vårt kursmål på 175 kroner", heter det i oppdateringen.

Statoil STL faller 2,7 prosent til 127,90 kroner.

Les også: Statoil vil inn i gigantenes kriseprosjekt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.