Sjefstrateg Peter Hermanrud i meglerhuset First Securities legger som vanlig før jul frem sine spådommer for hvilke aksjer som blir nyttårsraketter på Oslo Børs.

- Pass på at du ikke bruker opp alle pengene til julepresanger, sier Hermanrud på årets First-seminar på Aker Brygge.

Han mener nemlig det er en god sjanse for et nyttårsrally i 2011. Og skal du tjene penger, bør du tenke på å kjøpe aksjer allerede nå.

- Det er nesten på tide å kjøpe, små illikvide aksjer. Folk vil ikke kjøpe illikvide aksjer før nyttår, og de rydder i porteføljene og velger å sitte med det trygge, sier Hermanrud.

Oddsen er god!
Ser man på fjoråret, var det beste tidspunktet å kjøpe uken før julaften.

- Siden 1983 har perioden mellom jul og nyttår bare gitt negativ avkastning én eneste gang, og det er 20 år siden sist. Så oddsen er god for å tippe at det skal opp den tiden der, sier han.

- Det er veldig bra å kjøpe børsen, men det er enda bedre å kjøpe de små og illikvide aksjene, sier han.

Oslo Børs er opp drøyt 12 prosent hittil i år til litt under 420 poeng. Hermanrud tror hovedindeksen vil stige videre til 530 poeng innen utgangen av 2011, altså en oppgang på over 25 prosent.

Sterke rakettkandidater
Han har plukket ut fem aksjer som han tror kommer til å gjøre det spesielt bra: Cruiseskiprederiet RCCL, it-selskapet Nordic Semiconductor, kjemikalietankrederiet Eitzen Chemical, oljeserviceselskapet EMGS og shippingserviceselskapet Eitzen Maritime Services.

- Dette er sterke rakettkanditater, sier Hermanrud.

Men han understreker at aksjetipsene kun er ren gjetning.

- Dere må ikke tro at jeg vet alt dette, jeg kan ta grusomt feil, sier han.

Ikke usannsynlig med mer oppgang
Hermanrud mener at en god kryssjekk når det gjelder å vurdere aksjer, er å se på utbytte. Han tror at utbyttene skal opp i årene som kommer.

- Jeg tror at utbyttene stiger de neste 10 årene, både i norske og amerikanske selskaper. I USA har utbyttene steget med fem prosent i året, mens i Norge har de steget med ni prosent i året de siste 26 årene, sier han.

- Derfor tror jeg ikke at det er usannsynlig at det stiger videre, legger han til.

Mer lønnsomme bedrifter
Han tror derfor at aksjemarkedene kan stå overfor en god periode.

- Overskuddene i bedriftene er på vei mot rekordhøye nivåer, samtidig som at fjerde kvartal vil gi et nytt løft i inntjeningen, sier han.

Han peker på at spesielt norske bedrifter er veldig lønnsomme, og mer lønnsomme enn før.

- De siste seks år er de beste vi har sett for norske bedrifter, sier han.

Han peker på at det imidlertid er flere ting han er bekymret for:

- Overoppheting i fremvoksende økonomier, en ny finanskrise og for hard tilstramming i Europa. Den umiddelbart største truselen er statsfinanskrise og svineinfluensa, sier han, og viser til de såkalte PIIGS-landene.

Les om fjorårets børsraketter her

Les også:

- Neste smell blir helt forferdelig

- Opp mot 750, før neste kræsj

De beste kjøpene i 2011

- Slik oppnår du ekstremavkastning

- Dette er avgjørende for at krisen ikke sprer seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.