Tirsdag morgen ble handelen i SAS-aksjen stanset etter omfattende medielekkasjer om en kriseplan som skulle være på trappene.

Les også: Bråstanset handelen i SAS-aksjen

Tirsdag formiddag slipper derfor SAS en frem til nå hemmelig kriseplan som skal redde selskapet fra konkurs. Børspausen er opphevet.

Selskapet opplyser at det akkurat nå er i sluttfasen av en omfattende effektiviseringplan.

Les om markedsreaksjonen på planen her: SAS i taket etter kriseplan

Planen består av to hovedpunkter:

Det ene er salg av ikke-kjernevirksomhet for å redusere gjeld med rundt tre milliarder svenske kroner. SAS går ikke i detalj på hvilke virksomheter som vurderes solgt, heller ikke om flyselskapet Widerøe er blant selskapene som vurderes.

Den andre delen av planen skal gi en resultateffekt på tre milliarder kroner før skatt. Den omfatter disse punktene:

  • Kutt av langsiktige kostnader
  • Økt kostnadsfleksibilitet
  • Redusert kompleksitet
  • Redusert effekt av pensjonssmell

SAS må kvitte seg med de eiendelene de kan for å styrke balansen i selskapet. DN skrev på fredag at SAS om ett år må ta en gigantisk pensjonsregning inn i regnskapet som følge av nye regnskapsregler. DN omtalte dette første gang i februar 2011.

Dette har ingen kontanteffekt, men egenkapitalen i konsernet vil som følge av dette bli utradert. Den er i halvårsrapporten 11,8 milliarder svenske kroner, like stor som SAS estimerte pensjonsregningen til ved årsslutt 2011.

Må rydde i gjelden
Det arbeides også med en plan for å restrukturere finansieringen i selskapet. SAS har lenge vært preget av en svært utfordrende finansieringssituasjon, med blant annet dyr gjeld. Denne forhandles det nå med kreditorene om.

- Den endelige planen for å håndtere selskapets kostnadsstruktur er en betydelig del av forhandlingene. Selskapet kommer til å gi ytterligere opplystninger når det skjer endringer, skriver SAS,

At dagens melding er svært sparsom med detaljene vitner om at meldingen har blitt sendt ut langt tidligere enn planlagt. SAS har tidligere gitt langt flere detaljer i sine spareplaner, og SAS indikerer også at flere detaljer kommer senere:

- På grunn av viktigheten av denne planen, vil det komme en styrebeslutning om planen som vil bli kommunisert i nær fremtid, skriver selskapet i en børsmelding.

Trenger penger
Da DN snakket med analytiker Hans Erik Jacobsen i Swedbank First Securities før helgen, trodde han at hverken salg av eiendeler eller kostnadskutt var nok for SAS:

-Jeg mener SAS må styrke egenkapitalen gjennom en emisjon. Forhåpentligvis skjer det med en mer troverdig plan enn det selskapet hadde i de siste rundene. SAS er en bra merkevare og har et betydelig nettverk og store markedsandeler i hjemmemarkedet, og det bør være mulig å sy sammen en lønnsom struktur, sa han.

SAS hentet inn tilsammen 10,5 milliarder svenske kroner i 2009 og 2010.

Næringsminister Trond Giske, som forvalter statens eierandel i SAS, sa imidlertid til DN i helgen at det var uaktuelt å stille opp med mer penger til SAS nå.

SAS slapp også deler av sine kvartalstall tirsdag, som var planlagt sluppet neste uke. SAS opplyser blant annet at de fikk et resultat før skatt på 568 millioner svenske kroner i tredje kvartal.

Selskapets passasjerinntekter steg med ni prosent, mens enhetskostnaden ble redusert med seks prosent, opplyses det.

DN.no kommer straks tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.