Stockholmsbørsen dro i nødbremsen tirsdag morgen, og bråstanset handelen i SAS-aksjen.

SAS-aksjen har sin hovednotering i Stockholm, men er også notert i Oslo der handelen også er stanset.

Ifølge di.se er handelen stanset fordi det har lekket viktig informasjon til markedet, uten at SAS har sendt en offisiell børsmelding. Selskapet må komme med en oppklarende melding før børspausen oppheves.

- Det dreier seg om ulik informasjon i markedet, altså at hele markedet ikke har tilgang til samme informasjon. Bakgrunnen er det som har kommet frem i media om selskapets finansielle situasjon, sier pressesjef Carl Norell i svenske Nasdaq OMX til di.se.

- For å forsikre oss om riktig handel har vi i samarbeid med det svenske finanstilsynet besluttet å stoppe handelen i aksjen inntil videre, sier han.

Skal ha løst lånekrise
Ifølge di.se skal SAS etter flere krisemøter nå ha fått løst den anstrengende lånesituasjonen i selskapet. Etter det det avisen erfarer ventes det at SAS vil komme med detaljer rundt dette i løpet av tirsdag, som kan føre til at børspausen heves.

De siste dagene har SAS' kreditorer hatt møter med det svenske finansdepartementet og bankene for å løse situasjonen. SAS har blant annet store lån som forfaller i mars. Minst fire banker stiller opp på den nye finansieringsplanen, erfarer di.se.

I tillegg har det den siste tiden blitt spekulert i blant annet nye kostnadskutt i SAS. Mandag skrev Bloomberg News at SAS snart skal legge frem et nytt spareprogram.

- SAS gir ingen kommentarer nå, men kommer med oppklarende informasjon i en pressemelding senere, opplyser Sture Stølen, leder for investorrelasjoner i SAS, til nyhetsbyrået TT, ifølge NTB.

Næringsminister Trond Giske sa til DN i helgen at regjeringen ikke vil gå inn med mer penger nå.

- Nå må selskapet vise at det kan tjene penger, sa Giske.

Mistenker at vi får informasjon
Robert Gustafsson, som er leder i den svenske pilotforeningen vet ingenting om handelsstansen.

- Jeg mistenker at vi skal få informasjon, sier han til di.se.

I tillegg har det også blitt skrevet før helgen at ansatte i Widerøe var interesserte i å kjøpe selskapet, dersom SAS skulle velge å selge Widerøe. SAS uttrykte i etterkant frustrasjon over spekulasjonene rundt et eventuelt salg, ifølge NTB.

Tidligere har det også blitt nevnt at det tyske flyselskapet Lufthansa kan komme til å overta SAS.

Det skandinaviske flyselskapet har lenge vært preget av en krevende finansiell situasjon. 24. oktober varslet ledelsen i SAS nye sparetiltak.

Et av tiltakene går ut på lønnsreduksjon på 15-25 prosent for de ansatte. Nye regnskapsregler som blir innført i november neste år vil dessuten føre til at SAS må bokføre enorme pensjonsforpliktelser i balansen.

Les også:
SAS vurderer Widerøe-salg

Stenger pengekranen til SAS

SAS kansellerer flyginger til USA


SAS klar med ny stor spareplan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.