Fredag fikk Norges Bank på plass to av de siste puslespillbrikkene før neste ukes rentemøte:

Både inflasjonen og utsiktene for bedriftene i sentralbankens regionale nettverk var svakere enn ventet, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Les:
Overraskende svak prisvekst
Svakere utsikter for norsk industri

Tror på kraftig kutt
Det baner vei for et kraftig rentekutt på onsdagens rentemøte. Selv om utviklingen isolert sett ikke skulle tilsi det.

- Hvis det ikke hadde skjedd noe annet, hadde det ikke påvirket synet på renten, sier Bruce til DN.no.

Men Bruces liste over andre faktorer som også trekker i retning av lavere rente, er lang:

* Høyere pengemarkedsrente enn Norges Bank har sett for seg

* Høyere finansieringskostnader for norske banker

* Eurokrisen har eskalert i omfang siden forrige rentemøte

* Det er svakere vekstutsikter internasjonalt

* Lavere renter og renteforventninger internasjonalt

- Konklusjonen er at de kutter med et halvt prosentpoeng, sier Bruce.

Markedsrentene har steget
Norges Bank har tidligere argumentert for at det vil være dumt å sette renten ned nå, for siden å sette den opp igjen. I den siste utgaven av sentralbankens prognoserapport la derfor banken til grunn at renten vil være uendret det neste året. Men det forutsatte en løsning på eurokrisen og at norske pengemarkedsrenter dermed faller tilbake.

Den norske pengemarkedsrenten er imidlertid høyere i dag enn den var da prognosen ble presentert.  

- Hvis de først kommer til konklusjonen er at det går såpass mye svakere nå at de må kutte, kan de likegodt ta et halvt prosentpoeng og få pengemarkedsrenten nærmere der de vil at den skal være, sier Bruce.

Den siste biten
Bruce mener sentralbanken må innse at den har vært i overkant optimistisk med tanke på vekstanslagene for neste år. Den mangler riktignok en siste bit i puslespillet. Den kommer kanskje på plass i løpet av helgen når EU-lederne avslutter de pågående krisetoppmøtet i Brussel.

- Det er ennå litt tidlig å si hva reaksjonen blir på det møtet, men foreløpig er italienske statsrenter oppe på syv prosent igjen. Og det vil være rart om ikke Norges Bank også har blitt litt mer pessimistisk med tanke på det internasjonale bildet, sier Bruce.

Tror på 0,25 prosentpoeng.
DNB-økonomene Kjersti Haugland og Maren Romstad tror også på rentekutt i neste uke. Men de tror sentralbanksjef Øystein Olsen og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre nøyer seg med et kvart prosentpoeng etter å ha fått dagens informasjon.

- Inflasjonen har holdt seg svært stabil på et lavt nivå i lang tid. Novemberinflasjonen var lavere enn ventet, og støtter opp under vårt syn om et rentekutt neste uke. Regionalt nettverk var sterkere enn man kunne ha fryktet, gitt turbulensen internasjonalt, og taler for at rentekuttet blir på 25 basispunkter heller enn 50, skriver Haugland og Romstad i en oppdatering fra DNB Markets fredag.

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror også på rentekutt neste onsdag.

- Selv om inflasjonen i oktober og november har vært på linje med Norges Banks prognoser, tror vi at svak prisvekst fremover vil komme i tillegg til faktorene som peker i retning av et rentekutt fra Norges Bank på 0,25 prosentpoeng eller mer, skriver Due-Andresen i en oppdatering fredag.

Les også:

Ingen EU-enighet om traktatendringer

Sarkozy skuffet over Cameron

EU-landene vil låne IMF mer penger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.