- Hvis du går fort her vil du også gå raskt i Birken, sier Arne Post, om stigningen på rundt 300 meter opp fra Sørkedalen til toppen over Heggelivannene i Oslo-marka. Post er mannen man må slå for å kunne kalle seg konge av denne bakken.  For to år siden holdt han en snittfart på sterke 16,5 km/t opp til toppen, og siden har ingen andre klart å notere en bedre tid med den populære treningsappen Strava.

Bakken er på mange måter er en litt mindre utgave av den lange stigningen opp til Skramstadsetra i starten av Birkebeinerrennet, og ferdighetene som kreves for å gå fort ligner.

Sannsynlig Birken-fart

For å gjøre denne bakken til en nyttig formtest for Birkebeinerrennet har DN fått hjelp av Espen Tønnessen, fagansvarlig for utholdenhet i Olympiatoppen, samt treningsappen Strava.

- Det er en utfordrende test, og krever god aerob kapasitet for at du skal kunne gå diagonalgang opp hele bakken, sier Tønnessen. 

På forespørsel fra DN har han regnet seg frem til omtrent hvor du kan regne med å havne i Birkebeinerrennet, utifra hvor fort du går denne bakken:

  • Tidene som er presentert i tabellen forutsetter gode skiforhold med skipar med god glid og optimalt feste. Dersom det er vanskelige forhold med dårlig glid og feste, kan en tid som er dårligere enn angitt i tabellen være en god prestasjon.
  • Et eget testløp vil gi et bedre bilde enn om man har gått Holmenkollmarsjen og har spart krefter til resten av løpet.
  • Tidene er stipulert på bakgrunn av tider i Birkebeinerrennet, og prestasjonsforskjeller mellom menn og kvinner. Forskning viser at den prosentvise forskjellen mellom menn og kvinner er på 10-15 prosent i konkurranseøvelser hvor beina er sentral fremdriftsmotor i konkurransen.

- Lykke til med utfordringene, og bruk gjerne testløypa som en del av forberedelsene til årets Birkebeinerrenn, sier Tønnessen.

Her går testløypa:

Teststrekket starter ved Storebekkhytta og følger traseen til Holmenkollmarsjen helt opp til toppen over Heggelivatnet - det stopper ikke nede ved vannet. Det er en liten nedoverbakke rett før toppen, så pass på at du ikke stopper før det virkelig går nedover igjen. Se kartet hos Strava her.

For å komme til løypa er det best å parkere ved Skansebakken i Sørkedalen og følge hovedsporet mot Løvlia.

Løype og rekorder:

Arne Post satte sin rekord i 2013. I årets versjon av Holmenkollmarsjen ble han for første gang på fem år slått opp denne bakken, og den raskeste Strava-brukeren var Øystein Pettersen, som imponerte med å stake opp uten festesmurning.

Sjekk topptidene her: De raskeste klatrerne og beste stakerne

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.