Lån fra det uregulerte pengemarkedet sender eiendomsprisene i Kinas største byer kraftig opp, skriver Dagens Næringsliv.

I Shanghai sentrum koster en ny toroms leilighet nesten 30 ganger gjennomsnittlig årsinntekt, noe som gjør det nesten umulig for vanlige lønnsmottagere å komme seg inn i boligmarkedet.

Nå håper desperate eiendomsutviklere i Kina å ferdigstille eiendomsprosjekter før nye innstramminger fra myndighetene. De er i tillegg svært kreative for å skaffe seg finansiering, og på nytt er det høy aktivitet i det uregulerte gråmarkedet.

Dette har blåst mer luft inn i den kinesiske eiendomsboblen.

I august ble det ifølge DN formidlet lån av denne typen på 294 milliarder yuan (280 milliarder kroner) – en ny rekord. JP Morgan Chase anslår at det er gitt gråmarkedslån på over 30.000 milliarder kroner i et marked som mangler reguleringer og innsyn.

Venter innstramminger
Utvikleren Zhang Fuguo hadde ingen betenkeligheter med å betale 20 prosent rente for å få mellomfinansiering på 45 millioner kroner.

– Pengene vil strømme inn så snart salget starter. Med lånet på plass er jeg trygg på utsiktene, sier Zhang til Bloomberg.

I Guangzhou økte eiendomsprisene med 19 prosent sammenlignet med ifjor.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura tror det kommer innstramminger i Kina mot slutten av året – etter at kommunistledelsen møtes i november for å bli enige om den økonomiske politikken.

Nomura venter en økonomisk vekst i Kina på 6,9 prosent neste år.

Les også: Kinas giganter i knipe64 millioner boliger står tomme i Kina


Advarer mot enestående kinesisk kredittboble

Advarer om kinesisk kollaps
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.