– Vi er nødt til å ta et aktivt eierskap, sier Yngve Slyngstad, sjef for Oljefondet, til Dagens Næringsliv.

Oljefondet er på få år blitt en av de største aksjonærene i flere av verdens største børsnoterte selskaper.

Ved inngangen av året hadde fondet en eierandel på fem prosent eller mer i 34 store selskaper, skriver Dagens Næringsliv.

Sopte inn penger
Oljefondet la fredag frem sin årsrapport, og den viste at fondet hadde den høyeste avkastningen noensinne ifjor.

Hver eneste dag tjente fondet mer enn 1,2 milliarder kroner.

Les: Tjente 447 milliarder ifjor

Nå er tiden inne for en mer aktiv rolle i styringen av selskapene, ifølge oljefondssjef Slyngstad.

- I selskaper der vi eier fem prosent eller mer, hvor vi er blant de fem største aksjonærene og som samtidig er en betydelig investering for oss, så er vi nødt til å være mer med i den delen av eierskapsarbeidet som går på valgprosesser rundt styremedlemmer. Styremedlemmene er jo våre representanter, sier oljefondssjefen til DN.

Ifølge Slyngstad er en betydelig investering for Oljefondet en investering på fem milliarder eller mer.

Her vil han bestemme mer
Slyngstad har allerede en liste over selskaper hvor han ser for seg større innflytelse:

– I de svenske selskapene i dag er det bare Svenska Cellulosa og Volvo vi har så stor investering at vi finner det naturlig. I de finske selskapene kan det være da UPM Kymmene og Stora Enso som er de mest relevante. På sikt vil vi være nødt til å være en del av prosessen rundt valg av styremedlemmer, sier Slyngstad, til DN.

Oljefondet er nest største aksjonær i Nestlé, verdens 12. største selskap. I verdens største investeringsselskap, BlackRock Inc., eier Oljefondet ni prosent.

Sjekk hvor fondet har plassert pengene: Gigantene håver inn penger for Norge

Positiv til aktivt eierskap
– Et aktivt eierskap er alltid mye bedre enn et passivt eierskap. Når man har en tanke med de investeringene man gjør, noe Oljefondet har, er det riktig å bruke den muligheten du har som stor aksjonær til å ha innflytelse på hvem som sitter i styret, sier Ingebjørn Harto i Norsk utvalg for eierstyring og selskapsledelse, NUES.

Les også: - Dere har alle Guds penger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.