Skandalen rundt manipuleringen av den såkalte liborrenten har knapt lagt seg, før en ny skandale er i ferd med å rulles opp.

Fem meglere hos noen av verdens største banker oppgir overfor Bloomberg News at juks med kursene på valutamarkedet er dagligdags.

Og det er ikke småpenger det er snakk om.

Valutamarkedet er nemlig verdens største med en daglig omsetning på rundt 4700 milliarder dollar, eller rundt 27.000 milliarder kroner.

Og handelen på valutamarkedet skjer i prinsippet uten noen form for kontroll av prissettingen.

Minst ti år

Jukset med valutakurser skal ifølge Bloomberg ha pågått i minst ti år og kan ha påvirket alt fra pensjonssp#229er til hedgefond og derivatprodukter.

Manipulasjonen skal ha vært konsentrert til kursene hos den store aktøren WM/Reuters. Kursene deres benyttes for å fastsette verdiene på investeringer for flere tusen milliarder kroner verden rundt, og er betraktet som en raskere og bedre løsning enn å kontakte enkeltbanker direkte.

Det er ifølge Bloomberg vanlig at aktører gjør handler for egen regning før de tar seg av kundenes ordrer, for å utnytte de markedsmessige effektene disse kan ha.

- Valutamarkedet er rene ville vesten, sier James Mc Geehan til Bloomberg News.

Han leder det amerikanske selskapet FX Transparency som gir råd ved valutahandler. Deres råd er å være forsiktige.

Big four

På grunn av de svært store beløpene det handles for i valutamarkedet kan det være penger å tjene selv på svært små utslag på valutakursene.

Å selge for eksempel én milliard euro i bytte mot en annen valuta, innebærer at hvis noen klarer å manipulere kursen med bare 0,02 prosent så tjener man 200.000 euro.

Det er fire gigantbanker som dominerer markedet med en samlet markedsandel på i overkant av 50 prosent: Deutsche Bank med 15,2 prosent, Citigroup med 14,9 prosent, Barclays med 10,2 prosent och UBS med 10,1 prosent.

Financial Conduct Authority (FCA) som skal ha et overoppsyn med valutamarkedet skal nå vurdere å starte en utredning om den påståtte manipuleringen.

Les også: Sjeføkonom: Det pågår en global rentekrig


UBS godtar gigantbot for rentetriksing
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.