Sparebanken Vest følger etter DNB og justerer opp bankens flytende renter for boliglånskunder med inntil 0,35 prosentpoeng, ifølge en melding mandag, skriver TDN Finans.

"Konsekvensen som følge av tydelige signaler fra regulerende myndigheter knyttet til vesentlig høyere risikovekting av boliglån vil være av en størrelse som gjør at prisøkning er uunngåelig", heter det.

Endringene vil gjelde fra 13. mars og for eksisterende boliglån fra 26. april.

«Prisreguleringen er basert på utspillene som er kommet fra Finanstilsynet og Finansdepartementet 4.mars d.å. Avhengig av endelig fastsettelse av regelverk utelukkes det ikke at ytterligere tiltak, herunder ytterligere marginøkninger, vil igangsettes slik at bankens mål om egenfinansiert vekst opprettholdes», heter det.

Sparebanken Vest vil i løpet av første kvartal ha oppjustert priser i bedriftsmarkedet med en snitteffekt på 0,4 prosentpoeng.

Tiltakspakke
Marginøkningen inngår som et ledd i en større tiltakspakke Sparebanken Vest har iverksatt, opplyses det, herunder:

* Mer selektiv og kapitaleffektiv utlånsvekst

* Større andel tilbakeholdt overskudd. Utdeling av overskudd i nedre del av intervallet i utbyttepolitikken frem mot 2015.

* Effektivisering av drift og reduserte kostnader.

«Kostnadene i morbanken skal ned med 150 millioner kroner frem mot 2015», heter det.

Mer enn DNB
Før helgen ble det kjent at DNB skrur opp renten med inntil 0,30 prosentpoeng på grunn av strengere krav til bankenes egenkapital.

Banken venter at boliglånsrenten vil fortsette å krype oppover, og meldte fredag at det ligger an til et rentenivå som ligger mellom 0,5 og 0,8 prosentpoeng høyere enn i dag.

Sparebanken Vest har 73 prosent av sine utlån i privatmarkedet.

Tidligere mandag ble det kjent at også Sparebank 1 SR-Bank oppjusterer utlånsrente med inntil 0,30 prosentpoeng.

<b>Sparebank 1 SR-Bank hever renten </b>

Les også:
- Et rentekutt hadde vært fornuftig nå

<b>Syv økonomer tar pulsen på Norge: Slik er norsk økonomi akkurat nå</b>

DN.no følger rentebeslutningen torsdag klokken 10.00. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.