Oslo Børs endte noe ned mandag ettermiddag. Bioteknologiselskapet Algeta var dagens klare børsvinner med en oppgang på 37 prosent, men analytikerne ser fortsatt oppside i aksjen.

Fiskeaksjene preges imidlertid av at optimismen har avtatt.

Algeta-aksjen steg til himmels etter meldingen om at de ved å bruke en radiumisotop både kan forlenge livet og bedre livskvaliteten til menn som har prostatakreft med spredning til skjelettet. Meldingen kommer nøyaktig 100 år etter at Marie Curie fikk Nobelprisen i kjemi for sin oppdagelse av grunnstoffene radium og polonium.

Selskapets store fase III-studie med Alpharadin, et preparat basert på den målsøkende isotopen radium-223 som bestråler og dreper kreftceller i skjelettet med radioaktiv alfastråling, er nå avsluttet ett år tidligere enn anslått.

Årsaken er at en uavhengig komite som har vurdert de foreløpige resultatene i studien, mener dataene er så sterke at effekten er godt nok dokumentert for en søknad om markedstillatelse. Den ansees også som feil å la en tredel av pasientene fortsette med placebobehandling.

Algeta-aksjen har steget nær 150 prosent det siste året.

Les også:
<b>Gjennombrudd for Algeta</b>
<b>- 90 prosent sannsynlighet for at Algeta lykkes</b>
DnB Nor varsler mangedobling i Algeta

Tror på oppside i Alega-aksjen
Senior porteføljeforvalter Ole Peter Nordby i Sigmafondene tror likevel det er betydelig oppside i aksjen fremover og opprettholder sitt langsiktige kursmål på 400 kroner, en dobling fra dagens nivå.

- Dette med å bruke alfapartikler er det nye. Det er det ingen som har gjort før, og dette gir kanskje grunnlaget for at produktet kan brukes på flere måter at man har vist i dag at man kan, sier han til TDN Finans mandag.

Selskapet utfører i øyeblikket studier med Alpharadin til behandling av prostatakreftpasienter i kombinasjon med kjemoterapi (Taxotere), samt til behandling av metastatiske brystkreftpasienter.

Nordby venter at det vil bli igangsatt flere studier fremover.

- Sannsynlig med oppkjøp
Oppkjøpene i dette markedet skjer ifølge forvalteren ofte etter at det først er inngått en lisensavtale.

- Så det foreligger vel også her en mulighet for at Bayer vil engasjere seg enda sterkere i Algeta enn det allerede har gjort, sier Nordby.

Dette forklarer han med at eierne i Algeta er venturefond.

- Venturefond tenker alltid helt systematisk på sin exit når de legger føringer for drift og utvikling av en virksomhet, og jeg regner med at de også her ønsker å styre selskapet mot et fullt salg.

Han ønsker ikke å spekulere i hva Bayer eventuelt vil måtte betale for Algeta, men han påpeker at Bayer har god bakgrunn for å vurdere verdien - også av thoriumplattformen.

- Positivt for norsk kreftforskning
Ole Peter Nordby mener dagens melding fra Algeta er svært positiv for norsk kreftforskning.

- Dette er godt nytt for alle selskapene innen området. Det viser at det er mulig å lykkes med utgangspunkt i helt original, norsk forskning. Dette er ikke kopier, dette er originaler, sier han.

Clavis Pharma steg 11 prosent mandag.

Ole Peter Nordby er siviløkonom og finansanalytiker, og har i tillegg gjennomført studier innen molekylær biologi. Sigmafondene er aksjonær i Algeta.

Pareto Securities høynet mandag kursmålet på Algeta fra 213 til 364 kroner, mens ABG Sundal Collier har varslet en opprevidering til rundt 225 kroner. DnB Nor Markets vil også gjennomgå sitt kursmål på 170 kroner.

Algeta ble omsatt for 537 millioner kroner, som tredje mest omsatte aksje på Oslo Børs.

Lakseprisfall
Marine Harvest falt 3,3 prosent og er dermed ned for fjerde dag på rad. Fallet skyldes at spotprisen på laks har falt kraftig de åtte-ti seneste ukene, og ligger på et nivå på rundt 30 kroner per kilo.

- Press på laksepriser og et dårlig sentiment for lakseaksjer setter tonen. Det er ikke noe spesielt i dag som er negative hendelser i dag, men for hver uke som går med stadig lavere laksepriser bidrar det ikke akkurat positivt, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til TDN Finans.

Han viser til at lakseprisen på noen uker har falt nesten 15 kroner per kilo.

- Det er absolutt ingen analytikere som har ligget inne med prisanslag på over 40 kroner verken på år, kvartal eller måned, men når prisen faller så mye i kroner ser investorene på Marine Harvest og hvor sterkt eksponert selskapet er på lakseprisen, sier Giskeødegård.

Analytikeren viser til at prisene også falt på samme tid ifjor, men da var fallet mindre. Han mener også at prisene har ligget på "et unormalt høyt nivå, unormalt lenge".

- Det er for tidlig å konkludere med at dette har noe med fundamentalt endring i etterspørselen å gjøre. Aktører vi snakker med sier at laksemarkedet er ekstremt sterkt. (..) Sesongmessig er har det vært stor slakting både i Skottland og Norge. Vi får la støvet legge seg litt og se, sier Giskeødegård.

- Kan falle videre
Nordea-analytikeren utelukker ikke at prisene kan falle videre i det helt korte bildet, men venter priser nærmere 35 enn 30 kroner per kilo de nærmeste to-tre månedene.

Nordea Markets har en kjøpsanbefaling på Marine Harvest med kursmål 7,80 kroner.

SEB Enskilda, som tidligere i år snudde til et negativt syn på lakseaksjer, skriver i sin ukentlige prisoppdatering at oppdrettere trolig vil holde igjen slakting gitt de lave prisene. Senere vil reguleringer av biomassebegrensninger tvinge dem til å slakte.

"Den neste store testen vil bli når oppdrettere når sitt biomassetak (trolig i august) og ikke lenger har noen mulighet til å holde igjen volumer. Vi venter at dette vil presse lakseprisene ytterligere", heter det i SEB-oppdateringen.

SEB Enskilda estimerer en snittpris på 29 kroner kiloen i tredje kvartal, og 26 kroner kiloen i fjerde kvartal, godt under konsensus. De viser til at økt tilbud fra Chile vil føre til lavere priser på norsk laks i andre halvår.

Marine Harvest ble omsatt for 206 millioner kroner. Alle de andre lakseoppdretterne er også ned

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,22 prosent til 431,24 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4,6 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.