Sykefraværsdebatten raser som aldri før, og statistikk fra Nav viser at forskjellene mellom hvor hyppig og hvor lenge ulike leger sykmelder sine pasienter er store. Likevel skjuler Nav hvilke leger som sykmelder minst og mest.

– Det har vært en forutsetning for innsamlingen av denne statistikken at den skal adgangsbegrenses, altså at den ikke skal gis ut til hvem som helst, sier seksjonssjef Stein Langeland i Nav til VG.

Langeland legger til at Nav kan gi ut generell overordnet sykmeldingsstatistikk, men ikke oversikt som kan identifisere enkeltleger.

Dette skaper sterke reaksjoner hos ekspert på offentlighetsloven, generalsekretær i Norsk Redaktørforening Nils E. Øy.

– Det er meningsløst at denne type opplysninger skal hemmeligholdes i en situasjon hvor det raser en offentlig debatt om sykefraværet og legenes sykmeldingspraksis, sier Øy.

Leder Trond Egil Hansen i Allmennlegeforeningen sier at tallene ikke er egnet for offentliggjøring fordi de kan bli misforstått og feiltolket. Hemmeligholdet forsvares av Stein Langeland, som viser til taushetsbestemmelser i statistikkloven, hvor det heter at opplysninger ikke skal offentliggjøres på en sånn måte at de kan føres tilbake til en identifiserbar enkeltperson til skade for denne.

Nils E. Øy mener på sin side at Nav tolker lovverket feil. Han sier at statistikklovens taushetsplikt gjelder primært for statistikk som er innsamlet for statistiske formål, som for eksempel folketellinger.

Les også:
Trygdesnylterne må tas
- Jeg er redd
- Vet dere hvor mange trygdede det er her i landet? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.