Fristen for å rydde de barrikaderte gatene i Hongkong nærmer seg for demokratiforkjemperne i Hong Kong, som lørdag ble truet av byens politiske leder.

Leder Leung Chun-ying advarte lørdag om at regjeringen er fast bestemt på å gjøre alle nødvendige tiltak for å gjenopprette ro og orden i samfunnet.

Han pekte spesielt på behovet for at offentlige ansatte må komme seg tilbake på jobb mandag morgen, og ga aktivistene frist til da med å avslutte blokaden av veier i byen.

Tidlig søndag ettermiddag lokal tid var bare noen få hundre mennesker i gatene i Admiralty-distriktet i sentrum, som ligger nær regjeringens hovedkvarter.

Bare timer tidligere var titusenvis av personer i det samme området, og sørget for den største samlingen av mennesker så langt etter en uke med demonstrasjoner.

Lovet å heve blokade

Det gjenstår imidlertid å se om demonstrantene vil ta Leungs advarsel til følge.

Benny Tai, som leder Occupy Central-bevegelsen, sa i en tale til folkemengden lørdag kveld at demonstrantene som har sperret av viktige deler av byen, vil «åpne en rute» slik at de ansatte kan komme på jobb.

Personer som befant seg i Admiralty-distriktet søndag sa imidlertid at de ikke hadde planer om å dra.

– Jeg vet ikke hva politiets strategi er, men jeg har sagt til mine venner og studenter at vi må være her i natt, sier førsteamanuensis Petula Ho ved universitetet i Hong Kong (HKU), ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nye sammenstøt

Tidlig søndag blusset volden opp på ny i det tett befolkede Mong Kok-området. Opprørspoliti brukte batonger og pepperspray mot demonstranter som anklagde politiet for å samarbeide med kriminelle gjenger.

Samtidig som det oppsto sammenstøt i Mong Kok, var titusener av demokratiforkjempere samlet til en fredelig markering i sentrum av Hongkong.

Myndighetene i byen har flere ganger avvist anklagene om at de samarbeider med organiserte kriminelle grupper som har angrepet demonstrantene.

Titalls tusen demonstranter har den siste uka protestert med krav om at Hong Kongs øverste politiske leder Leung Chun-ying går av, samt mer demokrati.

Les også: Tålmodige demonstranter morer seg med sladder
Stort sikkerhetsoppbud foran valget i Brasil  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.