Trafikkaos, stengte butikker og barrikader satt opp av demonstranter som krever demokrati, preget Hongkong mandag morgen.

Demonstrasjonene og gatekampene mellom politi og demokratiforkjempere fortsatte gjennom natten. Opprørspoliti brukte tåregass og kjeppjaget demonstranter som blokkerte en hovedvei tross advarsler om at de brøt loven.

– Hvis jeg ikke står imot i dag, vil jeg hate meg selv i framtida, sa drosjesjåføren Edward Yeung (55), som bannet mot politiet i fremste linje i en av demonstrasjonene.

80.000 mennesker har demonstrert med krav om demokratiske rettigheter i Hongkong i løpet av helgen, ifølge gruppene som har organisert protestene. Tallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Nedgang på børsen

Protester og sammenstøt førte til store problemer i morgenrushet, og flere utganger fra T-banen var stengt av barrikader. Mange butikker, skoler og banker holdt stengt, mens Hongkong-børsen opplyser at den vil fungere som normalt mandag.

Aksjekursene sank over 2 prosent til det laveste nivået på to og en halv måned da børsen åpnet.

På Taiwan tok demonstranter seg inn i resepsjonen til Hongkongs handelskontor i Taipei for å vise støtte til demokratiforkjemperne i Hongkong. Lederne for protesten i Taipei truet med å storme kontoret hvis ingen kom ut for høre kravene deres.

Over 40 skadd

Protestene i Hongkong startet sist mandag, da studenter i byen boikottet all undervisning og tok til gatene med krav om flere demokratiske rettigheter.

Demonstrantene raser mot at myndighetene i Beijing i august bestemte at kandidater til 2017-valget må godkjennes av en nominasjonskomité i Beijing.

Så langt er 78 personer pågrepet, mens over 40 skal ha blitt behandlet for skader på sykehus. Arrangørene av protestene ba søndag folk om å trekke seg tilbake hvis politiet begynte å skyte gummikuler.

En av lederne for Occupy Central-bevegelsen, Benny Tai, sa han var stolt av at folk møtte opp for å kreve allmenn stemmerett, men at situasjonen var i ferd med å komme ut av kontroll. Han frykter at han vil bli strengt straffet for å ha vært med på å organisere demonstrasjonene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Hong Kong er som en slagmark