Mellom 40000 og 70000 mennesker demonstrerte i Hong Kong i helgen mot at Kina nekter å la finansbyens velgere fritt få avgjøre hvem som skal styre byen fra 2017 av. Kina forlanger at en egen komité skal godkjenne kandidatene. «Occupy Central»-bevegelsen ønsker fullt demokrati.

«Gatene i Hong Kong ligner en slagmark tidlig mandag morgen med politi i fullt opprørsutstyr og gassmasker. De skyter tåregass mot studenter som er iført improviserte masker og beskytter seg med viftende paraplyer», skriver den engelskspråklige avisen South China Morning Post.

I tillegg til «Occupy Central»-bevegelsen er det studenter som leder og deltar i demonstrasjonene.

- Vi forventet pepperspray, men ikke tåregass. Vi hadde ingen beskyttelse mot tåregass, sier studenten Lee Wing til Wall Street Journal.

Stengte bankfilialer

Hong Kong-børsen åpnet som vanlig på mandag, men nøkkelindeksen Hang Seng falt med 2,4 prosent i løpet av de to første handelstimene før den stabiliserte seg. Protestene har vært ventet siden i sommer og nøkkelindeksen har falt med 6,5 prosent på to måneder.

Finansinstitusjoner og eiendomsselskaper har vært hardest rammet av børsfallet i dag. Lokale konglomerater, som eies av byens styrtrike, har klart seg bedre. Meglerhus mener at eierne har foretatt støttekjøp av aksjer for å hindre panikk og kapitalflukt.

- Hong Kong er en liten by og økonomien er svært avhengig av finanssektoren for inntekter. Bekymringen er at denne typen protester kan ha en langsiktig effekt og hvordan investorer plasserer penger i Hong Kong, sier leder for verdipapirhandel hos Jefferies, Sean Darby, til CNBC.

Storbanker som HSBC og Standard Chartered holder rundt 30 avdelingskontorer og filialer stengt i dag etter at politiet har sperret av gater og distrikter i finansbyen.

En rekke finansinstitusjoner som holder til i kontorkomplekset Cheng Kong Center hvor demonstrantene har holdt til har bedt ansatte om å jobbe hjemmefra i dag. Dette gjelder blant annet finansinstitusjonen BlackRock, ifølge Wall Street Journal.

Mange skoler holder stengt. Ved mange ungdomsskoler og videregående skoler som åpnet som vanlig har elevene forlatt klasserommene og satt seg ned i skolegården i protest for å vise sin støtte til demonstrantene i Hong Kongs gater.

Det har vært trafikkaos fra morgenen av. Mange som overnattet langs Hennessy Road fikk servert kaffe og frokost av frivillige i dag tidlig.

Hong Kong Monetary Authority, som tilsvarer finansbyens sentralbank, sier i en uttalelse at de har aktivert egne beredskapsplaner og er klar til å tilføre markedet likviditet hvis dette er nødvendig. Hong Kongs valuta er direkte knyttet opp mot amerikanske dollar med en fastkurs.

Avhengig av Kina

Hong Kongs økonomi er svært avhengig av den kinesiske fastlandsøkonomien. I Kina er det lavere økonomisk vekst enn tidligere og dette har rammet aktiviteten i Hong Kong.

Forurensning fra Kina har ført til at det er blitt vanskelig for finansinstitusjoner å tiltrekke seg talent fra andre finansmarkeder. Singapore er blitt en alvorlig konkurrent til Hong Kong, som i tiår var Asias viktigste finanssenter.

- Hendelsene de siste 24 timene vil ikke påvirke kredittratingen av Hong Kong i betydelig grad. Vi var kjent med de planlagte protestene da vi bekreftet Hong Kongs A++ med «stabile utsikter» den 15. september. Dette kan bli negativt hvis dette varer lenge og det øker i omfang. Vi tror ikke det er sannsynlig, sier direktør Andrew Colquhoun hos Fitch Ratings.

Colquhoun tror at Hong Kong er godt rustet til å takle demonstrasjonene uten at dette fører til kapitalflukt. Han advarer om at utfordringene står i kø for Hong Kong de neste årene med et oppblåst eiendomsmarked, eldrebølgen og en infrastruktur som er utgått på dato.

«Dømt til å mislykkes»

Kinesiske myndigheter har blokkert internettjenester for å hindre at bilder fra de voldsomme demonstrasjonene spres på sosiale medier i Kina. Instagram-tjenesten ble blokkert sent søndag kveld i Kina.

Det har vært kraftige sammenstøt gjennom hele natten mellom en hard kjerne demonstranter og byens sikkerhetsstyrker. Kinesiske styrker har ikke vært involvert, men ifølge nyhetsbyrået kinesiske medier følges situasjonen tett.

Den statseide tabloidavisen Global Times frykter for byens internasjonale renomme.

«Bildene fra Hong Kong hvor politi er tvunget til å bruke tåregass for å spre demonstranter har vært vist verden over. Disse demonstrantene ødelegger det globale imaget av Hong Kong. De radikale aktivistene er dømt til å mislykkes. De vet det er umulig å endre vedtaket fra Den nasjonale folkekongressens om politiske reformer i Hong Kong», skriver avisen på lederplass i dag.

Resultatsvikt i Kina

Nye delstatistikker fra Kina viser at den økonomiske aktiviteten er betydelig svakere enn forventet. Overskuddet hos industriselskapene falt med 0,6 prosent i august sammenlignet med i fjor. Det er første gang på to år at resultatet faller.

I juli økte overskuddene med 13,5 prosent. Produksjonen ved kinesiske fabrikker hadde den svakeste veksten i august på seks år. Det er også lavere enn forventet aktivitet i detaljsektoren.

Markedene

Uroen i Hong Kong har ikke spredd seg til de andre asiatiske aksjemarkedene.

Uken starter med en svak optimisme i Japan før kvartalsregnskapene avsluttes i morgen. Den svake japanske yenen forventes å gjøre eksportørene mer konkurransedyktige i kampen med sørkoreanske og taiwanske selskaper.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 16299,94 (0,43%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23248,33 (-1,85%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2357,42 (0,41%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2030,65 (-0,05%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8970,46 (-0,22%)

India, BSE Sensex: 26568,48 (-0,22%)

Thailand, SET Index: 1598,82 (-0,08%)

Singapore, Straits Times Index: 3286,93 (-0,16%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1841,71 (0,07%)

Indonesia, Composite Index: 5113,82 (-0,37%)

Filippinene, SE Composite: 7253,52 (-0,11%)

Australia, All Ordinaries: 5299,5 (-0,32%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Barrikader og stengte butikker i Hongkong

Baksaas gir seg - og forlenger med Telenor

Krevende hverdag venter Stoltenberg i NATO

SV på bunn i omdømmemåling