Nykommeren Sirius Offshore skal bygge verdens største halvt nedsenkbare boligrigg i Kina og har opsjon på to søsterfartøyer. Prosjektprisen er 315 millioner dollar; 1,8 milliarder kroner, per stykk.

– Til forskjell fra hva som er tilfellet med mange andre boligrigger, begynte vi med hotellet, ikke med riggen. Deretter designet vi understellet, sier Sirius-sjefen Bjørn Henriksen. Han viser til at bokomfort, sikkerhet og driftsregularitet er prioritert. Falkum-Hansen Design har bistått med løsningene som er valgt ombord.

– Vi bygger noe som skal holde de neste 30 årene, og som takler røffe værforhold. Riggen skal tåle større bølgehøyder enn andre boligfartøyer uten å måtte forlate plattformen den betjener, sier Henriksen.


«Liten fornyelse»
Han ser et voksende behov for høykvalitets boligrigger for bruk på norsk sokkel og viser til at oljeselskapene nå inngår avtaler for å sikre seg boligkapasitet to–tre år frem i tid.– Oppgraderinger og vedlikehold av eksisterende olje- og gassfelt forutsetter at de som skal utføre arbeidet, har et sted å bo mens jobben gjøres. Dagens flåte av boligrigger begynner å dra på årene – snittalderen er 24 år – og det er liten fornyelse, sier den tidligere Prosafe-toppen.




Med plass til 490 oljearbeidere i enelugarer, et stort atrium med glasstak og lyse, åpne fellesarealer blir den nye Sirius-riggen det største halvt nedsenkbare flotellet i markedet.

Også når det gjelder øvrige dimensjoner – tonnasje og dekkslastkapasitet – vil den være klart større enn konkurrentene; Prosafes nybygg «Safe Boreas», «Floatel Superior» og «MSV Regalia».

– Markedet trenger nye boligrigger. Med den aktiviteten vi ser vil komme både i Nordsjøen og andre områder, er tilgangen på senger blitt flaskehalsen, sier oljeserviceselskapsgründeren Erland P. Bassøe.

I november 2010 var han med på å reise egenkapital til boligriggnykommeren Floatel International, som ble børsnotert kort tid etterpå. Ifjor valgte han å selge seg ut etter at selskapet var tatt av børs.

– Vi var uenige om strategien, sier Bassøe.

Nå har han engasjert Swedbank First Securities og Pareto Securities til å bistå med å reise 60 millioner dollar i egenkapital til Sirius Offshore.

Selv tegner Bassøe via sine selskaper seg for cirka 15 prosent, mens Henriksen og hans tidligere kollega i Prosafe, Roy O. Hallås, går inn med et par prosent.

Med den betalingsplanen som er avtalt med byggeverkstedet Dalian Shipbuilding Industri Company, er det tilstrekkelig egenkapital frem til riggen skal leveres i andre halvår 2014.

– Slik dette markedet ser ut, vil vi i god tid før levering ha en kontrakt som sikrer langtidsbeskjeftigelse av hotellriggen. Da bør det gå greit å få lånefinansiering i bank, sier finansdirektør Ole Geir Hagen.

 

Børsen neste
Selskapet vil bli notert på Fondsmeglerforbundets otc-liste (over the counter) så snart som mulig. Initiativtagerne sikter seg inn på en plass på Oslo Axess-listen til sommeren. Boligriggselskapet Prosafe SE kontrollererer i dag 11 av de 18 halvt nedsenkbare boligriggene på verdensmarkedet og har et av ialt tre nybygg i ordre. Prosafes finansdirekør Sven Børre Larsen sier at selskapet registrerer at Sirius er i markedet for å forsøke å reise egenkapital.

– Vi har ingen spesiell kommentar til det, sier han.

Les også: To oljearbeidere i én seng (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.