Næringsmiddel -og merkevareselskapet Orkla leverer som ventet sterk omsetning i fjerde kvartal. Driftsinntektene økte med 12,5 prosent i siste kvartal, men resultatet før skatt var på kun 569 millioner, mot ventet 1022 millioner.

company:ork

- Svake
Avtroppende toppsjef, Åge Korsvold, la ikke skjul på at resultatene var under pari på dagens resultatpresentasjon.

- Generelt var fjerdekvartalsresultatene relativt svake, sa Korsvold samtidig som han pekte på store variasjoner innad i konsernet.

"Svakere utvikling i Norge og Danmark var i vesentlig grad relatert til stort fokus på integrasjon av Rieber & Søn. Det er til gjengjeld god fremdrift for integrasjonsprosessene i alle nordiske virksomheter i Orkla Foods. Årstakten for kostnadssynergier var i henhold til plan ved årets slutt, og dette vil gi positive effekter inn i 2014", skriver Orkla i kvartalsrapporten.

"For Orkla Brands Russia er markedssituasjonen krevende, og resultatet for denne virksomheten har blitt svekket over tid. I lys av dette er det iverksatt en prosess for å avhende dette selskapet", skriver Orkla i en børsmelding torsdag.

Krevende integrasjon
Orkla venter at omstruktureringen innen Orkla Confectionery & Snacks vil gi kostnadssynergier på 50-70 millioner kroner over årene 2013-2016. Det fremgår av kvartalsrapporten torsdag ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Ifølge presentasjonsmateriellet vil omstruktureringen ha en run-rate ved utgangen av 2014 på rundt 50 prosent.

Orkla viser til at etter etableringen av forretningsområdet i januar 2013, ble det igangsatt en omfattende prosess med å omstrukturere virksomheten til større og mer slagkraftige nasjonale selskaper.

I Norge ble Nidar, KiMs og Sætre et felles selskap fra 1. oktober 2013. I Sverige ble OLW og Göteborgs Kex det tilsvarende fra 1. januar 2014. Fra samme tidspunkt ble Chips og Panda i Finland slått sammen.

«Et krevende integrasjonsarbeid har pågått gjennom store deler av 2013, og selv om den nye selskapsstrukturen nå er etablert, gjenstår fortsatt mye arbeid. Blant annet pågår det i Norge en prosess med omstrukturering av salgsapparatet som skal sluttføres innen utgangen av første kvartal 2014», heter det ifølge TDN Finans.

Ny toppsjef
Orkla bekrefter også torsdag morgen at hovedaksjonær Stein Erik Hagens mangeårige medarbeider og Orkla-styremedlem Peter Ruzicka overtar sjefsstolen i selskapet etter Åge Korsvold.

Les også: Stein Erik Hagen fikk viljen sin

Samtidig blir Jens Bjørn Staff ny finansdirektør etter Terje Andersen, som parallelt har ledet Orklas finansielle investeringer, som han vil fortsette med. Staff kommer fra stillingen som finansdirektør i Statkraft.

Orkla foreslår å betale et utbytte på 2,50 kroner per. aksje for 2013.



Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.