The Boston Consulting Group-toppene Bjørn Matre, Petter Eilertsen og Rune Jacobsen gikk til sak mot Oslo ligningskontor etter at ligningskontoret hadde definert inntektene fra de indre selskapene i BCG som arbeidsinntekt.

BCG-sjefene mente inntektene skal regnes som kapitalinntekt og dermed kun beskattes med 28 prosent.

Oslo tingrett mente derimot i januar 2008 at inntekten er å regne som en bonus, og at ligningskontoret derfor gjør rett i å skattelegge inntekten som arbeidsinntekt.

Sjefen for Boston Consulting Group i Europa, Bjørn Matre og de andre daværende partnerne Petter Eilertsen og Rune Jacobsen fikk henholdsvis 36,3, 7,8 og 7,8 millioner kroner som kapitalinntekt i 2003 og 2004. I tillegg hadde de tre årslønninger på mellom 1,4 og 2,2 millioner som ble skattlagt som personinntekt.

BCG-toppene anket tingrettens dom til lagmannsretten.

Tingretten mente de hadde kapitalansvar, men det var ikke Borgarting lagmannsrett enig i. De gikk enda lengre og mente at hele utbetalingen skyldtes arbeidsinnsatsen og ikke kapitalansvaret.

Det medførte at de tre BCG-toppene måtte punge ut til statskassen.

Les mer her: Konsulenttopper tapte mot staten

Følger i Enskildas spor
Dermed gikk saken helt til Høyesterett.

Nå har også Høyesterett forkastet anken.

Høyesterettsdommerne er enig med lagmannsretten i den samlede vurdering, men bemerker at det neppe vil være riktig i alle tilfelle helt å se bort fra ikke innskutt kapital. Verdien for selskapet å ha tilgang på slik risikokapital har uansett neppe vært stor. Det er ikke fremlagt ytterligere dokumentasjon som kan kaste lys over spørsmålet, og lagmannsrettens bevisdømmelse er ikke påanket, påpekes det i dommen.

Høyesterett finner det derfor naturlig å konkludere med at det ikke er betalt nevneverdig for risikokapitalen, og at utbetalingene fra selskapet i sin helhet ses som godtgjørelse for arbeid. Det er da ikke grunnlag for å tilsidesette ligningsnemdas skjønn, heter det videre.

Tidligere har SEB Enskilda ført sin sak til topps og tapt på alle punkter i tre instanser.

Les: Enskilda-topper tapte i Høyesterett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.