Høyre-leder og statsminister Erna Solberg har en ambisjon om å styre landet ikke bare i én fireårsperiode. Hun vil sitte i regjering i minst åtte år. Etter denne valgnatten er realismen i den drømmen kraftig redusert.

For det første: Høyre faller stygt.

Ingen andre partier går så mye tilbake som Høyre. Partiet faller 4,7 prosentpoeng sammenlignet med kommunevalget i 2011.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner har fått ansvaret for å lete etter trøst for partiet. Det er en tung jobb.

Sanner viser til at valget - trass i tilbakegangen - er det nest beste siden 1987. I løpet av valgnatten uttalte han også til VG at "Det vil alltid være noe fall i oppslutning når man sitter i regjering". Men Arbeiderpartiet har vist at noen slik naturlov finnes ikke. Ap gikk frem ved kommunevalget i 2007 etter to år med rødgrønn regjering.Partiet gikk også frem i 2011 etter seks år med rødgrønn regjering.

For det andre: Skal Solberg kunne styre i åtte år, er hun avhengig av at samarbeidspartnere.

Også der svikter det. Fremskrittspartiet faller under ti prosent. I Frp kan behovet for å snu trenden bli akutt. Et desperat Frp som regjeringspartner er neppe det Solberg drømmer om.

For det tredje: Sentrum er i spill.

Solberg trenger Venstre og Kristelig Folkeparti på laget. Begge går tilbake i lokalvalget. For KrF er det blitt det verste valget siden krigen. Samtidig ligger det an til at KrF lokkes over til Arbeiderpartiet i Bergen.

For det fjerde: Solberg mister byene.

Storbyene har vært Høyres stolthet. Nå mister Høyre makten i Tromsø og Bergen - og sannsynligvis Oslo.

For det femte: Ap-leder Jonas Gahr Støre har vist at han kan vinne valg.

Ap har gjort partiets beste valg på 28 år og tar makten i viktige kommuner. Det gir Støre og partiet hans et kraftig løft frem mot stortingsvalget i 2017.

For det sjette: Miljøpartiet De Grønne er blitt en reell maktfaktor i norsk politikk.

I flere kommuner kan partiet få en avgjørende vipperolle. Årets kommunevalg er et stort gjennombrudd for MDG. Hvis den grønne bølgen treffer også Stortinget, svekkes Solbergs sjanser ytterligere.

Det betyr selvsagt mye for Høyre at partiet - tross alt - har gjort et ganske godt valg. Men det er ikke nok. Erna Solberg sitter igjen som valgets store taper.

- Se bilder fra valgkvelden her:

 

DN Direkte: Reaksjoner og oppsummering etter valget

Les også på DN.no:

Noma stenger

Norwegian pekes ut som flyversting i Sverige

DNtv: Slik velger du riktige sko

Slik velger du riktige sko
Hvilke sko skal man kjøpe?
02:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.