Forsvarsmidler, pappapermisjon, barnetrygd, og hijabforbud.

Her er sakene som vil skape sterk debatt under Høyres landsmøte på Gardermoen denne helgen.

-Jeg ser frem til mange spennende debatter under landsmøtet, sier Erna Solberg til DN.

Parallelt med landsmøtet holder partiet i år en såkalt mulighetskonferanse, som skal ta mål av seg til å se på politiske løsninger frem mot Stortingsvalget i 2017.

Solberg legger vekt på at handlingsrommet i norsk politikk er annerledes i dag enn for kun få år siden. Omstilling i norsk økonomi, tiltak for å møte økende arbeidsledighet og migrasjonssituasjonen er utfordringer som har skapt et annet handlingsrom i politikken.

–Politikken må i større grad handle om hvordan vi løse oppgaver med bedre løsninger snarere enn hva vi skal bruke mer penger på. Vi er i en tid hvor utfordringene er annerledes og kommer til å være annerledes de neste ti årene enn de ti årene vi har bak oss. Det er en omstilling som ikke er kortsiktig, men som skal vare i mange år framover for å skape et bredere næringsgrunnlag og flere typer jobber, sier Solberg.

Forberedt på skattestrid

Ett tema partilederen er forberedt på at det blir diskusjon om, er spørsmålet om Høyres ambisjoner om skattekutt. Som DN skrev fredag, mener Solberg og flere partitopper at store skattekutt ikke er det viktigste nå. Det provoserer flere stortingsrepresentanter. 

Pappaperm til debatt

Det vil også bli heftige ordskifter når pappapermisjonen skal opp i plenum. Likestillingsutvalget i Høyre har foreslått å fjerne barnetrygden og fase ut kontantstøtten. Til gjengjeld vil utvalget gjøre skolefritidsordningen billigere eller gratis for lavinntektsfamilier. Men Telemark Høyre steiler og sier blankt nei.

– Barnetrygden er et viktig virkemiddel for å bekjempe barnefattigdom, argumenterer fylkeslaget.

Vil ruste opp forsvarsbudsjettet

Når Høyres politikere møtes til samtaler er det med et bredt krav om at regjeringen bedrer landets forsvarsevne. 

-Den utenrikspolitiske situasjonen og sikkerhetssituasjonen ute i verden er blitt betydelig endret siden partiene laget politikk for denne perioden. Vi er inne i et helt annet sikkerhetspolitisk bilde, sier Erna Solberg til DN

Nord-Trøndelag Høyre har - i likhet med 16 av de 18 andre fylkeslagene - sendt inn resolusjoner som omhandler forsvaret og den norske sikkerhetspolitikken Flere fylkeslag ber regjeringen sørge for fortgang i arbeidet med å nå NATO-målsettingen om 2 prosent av BNP til Forsvaret innen 2024. Akershus Høyre vil at det skal skje raskere, innen 2021. NATO-landene er blitt enige om å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar innen 2024, og Norge har fortsatt et betydelig stykke igjen fra dagens 1,4 prsoent Blant andre innkomne forslag er kravet fra Østfold Høyre om å utstyre alle HV-soldater med skuddsikker vest. Det skal gi bedre beskyttelse, ikke minst med tanke på terroranslag, og er anslått å koste 700 millioner kroner.

Uenighet om hijab-forbud

Temperatur i salen vil det også bli når integreringspolitikken skal opp til diskusjon.  

Nord-Trøndelag Høyre vil ha forbud mot bruk av det religiøse hodeplagget hijab i grunnskolen.

– Barnehijab som brukes i den hensikt å dekke til et barns seksualitet, er et tegn på alvorlige begrensninger i barn og unges frihet, påpeker fylkeslaget.

Oslo Høyre – det største fylkeslaget i partiet – går imot et slikt forslag og tar til orde for å videreføre dagens praksis. Til gjengjeld lanserer Oslo Høyre et forslag om si nei til kjønnsdelt svømmeundervisning og foreslår tvungen sommerskole for barn som havner under en kritisk grense i norsk før skolestart.

Oslo Høyre vil også innføre krav om ett års obligatorisk kjernetid i barnehage for barn som presterer svakt på språkutviklingstesten under 4-årskontrollen.

Se på DNtv:

Kongen: - Vi kan ikke ta i mot hele Afrika i Europa heller
Kong Harald kommenterte flyktningesituasjonen under et pressetreff i Roma onsdag ettermiddag. Kongen er opptatt av at flyktningene får hjelp i nærområdene og mener at Europa ikke kan ta i mot hele Afrika.
00:22
Publisert:

 

Les også:

Henter inn ekstern pr-hjelp

- Det er ingen tvil om at det er et dyrt program dnPlus

- Jeg har nesten ikke ord. Det er forløsende. Det er ekstremt deilig. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.