Det er dobbelt så mange som vil finansiere boligbygging med grunnlån i år sammenliknet med samme periode i fjor.

Og nå må Husbanken avslå søknader fordi utlånsrammen for 2013 er tom, melder Husbanken.

- Vi har helt klare føringer fra overordnede myndigheter om å gi avslag på lån når rammen for 2013 er tom. For grunnlån til ordinær oppføring av nye boliger er den det. Vi vil derfor fra denne uken sende ut brev om avslag på lånesøknader, sier administrerende direktør Bård Øistensen i Husbanken i en pressemelding.

- Vil ramme hardt i eneboligmarkedet
- Vi får tilbakemeldinger fra byggebransjen om at alle typer prosjekter som lener seg på finansiering fra Husbanken nå får problemer med bygging av prosjekter, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer til DN.no.

Han mener dette vil ramme hardt i eneboligmarkedet, hvor Husbanken-finansiering er sentral. Men flere leilighetsprosjekter i Oslo vil også rammes, ifølge Dreyer.

- Jeg kjenner til flere prosjekter som får utsatt salgsstart fordi Husbanken har gått tom for penger, sier Dreyer.

- Negativt for alle på boligjakt
I stedet for å stå på venteliste hos Husbanken får man nå avslag. Det betyr at finansieringen er uviss.

- Og da settes ikke salget av prosjekter i gang, sier Dreyer.

Konsekvensen på sikt i boligmarkedet blir først og fremst at behovet man har for nye prosjekter i markedet ikke tilfredsstilles. Færre nye boligprisjekter er negativt for alle på boligjakt.

- Vi merker ikke dette umiddelbart, men vi vil merke det godt om et år eller to når dette forplanter seg i boligmarkedet, sier Dreyer.

Oppfordrer til å søke annen finansiering
Rammen for grunnlån er 18 milliarder kroner og skal i tillegg til oppføring av nye boliger, også finansiere studentboliger, kommunale utleieboliger, boliger i distriktene og andre boliger til boligsosiale formål.

Husbanken gir også startlån gjennom kommunene. Total utlånsramme for alle låneordninger i 2013 er 25 milliarder kroner.

- Etterspørselen etter begge låneordninger har økt jevnt de siste årene. Husbanken må forvalte lånene innenfor rammebetingelser fra overordnede myndigheter. Vi oppfordrer utbyggere som ikke kan vente til ny ramme er disponibel i 2014 til å søke annen finansiering, sier Bård Øistensen i Husbanken.

Les mer om bolig:
Her er boligtypene som trosser markedet
Boligprisfall i september: - Stor sannsynlighet for prisfall ut året

Kjøpte Norges dyreste leilighet: - Dette ble en ufattelig dyr investering (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.