En undersøkelse blant topplederne i Norges 500 største bedrifter viser at seks av ti har utdanningsbakgrunn innen økonomi og ledelse.

Hver fjerde toppleder har en grad fra BI, på plassene bak kommer NHH med 18,5 prosent og NTNU med 14,5 prosent. Universitetet i Oslo er på fjerdeplass med 8,9 prosent.

Få kvinner i toppen
Bare 7,4 prosent av topplederne i Norges 500 største bedrifter er kvinner, viser undersøkelsen som er gjennomført av rådgiver Kenneth Stoltz ved NTNU og studentassistent Eirik Åm ved NTNU.

- Vi fant ut at utdanningsbakgrunnen til norske toppledere ikke er kartlagt tidligere i så stort omfang. Derfor laget vi en egen spørreundersøkelse som ble sendt ut til lederne i de 500 største foretakene i Norge. 394 av topplederne svarte, opplyser Stoltz.

Her er noen av hovedfunnene fra studien:

* 62 prosent av topplederne i Norge har en grad innenfor økonomi/ledelse.

* NHH og BI har utstyrt tilsammen 103 av toppene med siviløkonomutdanning, mot 55 sivilingeniører fra NTNU.

* Flertallet av lederne som har gått på Universitetet i Oslo er jurister, statsvitere og sosialøkonomer.

* 118 av topplederne (30 prosent) oppga at de hadde tatt en del av eller hele utdanningen utenlands. Av læresteder i utlandet har 16 ledere oppsøkt Insead, oftest for å ta en master i ledelse på toppen av en sivilingeniør- eller siviløkonomutdanning.

* Bare 37 av 500 ledere er kvinner - det utgjør 7,4 prosent.

Les også: Her har milliardærene studert

- De norske lederne gikk i baren, mens de andre øvde PR (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.