I halvparten av tilfellene er feilene så alvorlige at arbeidsgivere ikke vil ansette dem. Tallene kommer fra selskapet Semac, som gjennomfører bakgrunnssjekk før ansettelser.

– Oppsiktsvekkende mange tas i så mange unøyaktigheter og feil at de forsvinner ut av søknadsbunken, sier Semacs daglige leder Hans Erling Stausland til Aftenposten.

Dette er blant bløffene som er avslørt:

  • Sa hun hadde vært salgssjef for Europa, men var selger i Rogaland.

  • Opppførte seg selv som referanse, ved oppringning var det kandidaten selv som tok telefonen.

  • Søkte på to stillinger innenfor samme bransje med to ulike CV-er.

  • Sa han hadde vært leder for et selskap som viste seg å ikke eksistere.

  • Brukte personnummeret og telefonnummeret til en annen person som hadde arbeids- og oppholdstillatelse, fordi han ikke hadde det selv.

Kilde: Aftenposten

Sjekker avdekker grove løgner
Stausland har sammen med sine kolleger de siste tre årene avslørt dokumentforfalskninger, falske identiteter og jobbsøkere som lyver på seg ansvar, eller som trikser vekk tidligere arbeidsgivere fra CV-en.

DNB og Telenor er to av selskapene som nylig innførte omfattende bakgrunnssjekk av alle som søker jobb hos dem. DNB har flere ganger avslørt grove løgner, opplyser fagsjef for rekruttering, Glenn Menkin. (©NTB)

Les også: Stjernespørsmålet du skal stille på jobbintervjuet

CV-triksene som skiller deg fra "røkla" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.