Det er i tråd med valgdagsmålingene som søndag ga presidenten – ofte omtalt som Europas siste diktator – over 80 prosents oppslutning. Dermed er alt klart for at Lukasjenko kan ta fatt på sin femte periode som landets øverste leder.

Tatjana Korotkevitsj var den av utfordrerne som kom nærmest; hun fikk 4,42 prosent av stemmene.

Valg som ventet

Det var nok ingen som hadde reelle forventninger om et annet utfall av det hviterussiske presidentvalget. Lukasjenko selv virket også sikker på gjenvalg. En siste meningsmåling gjort av det statlige sosiologiinstituttet i september gir den 61 år gamle presidenten, som omtales som Batka (far), en oppslutning på 76 prosent, til tross for flere år med sviktende økonomi.

Ved valget søndag er det tre andre kandidater, men bare én av de tre motkandidatene ble av nøytrale observatører ansett å representere opposisjonen på alvor. Det var ventet at Lukasjenko skulle vinne allerede i første valgomgang.

Foreløpig er det kun én spådom som ser ut til å ikke ha holdt stikk. Det var ventet lav valgdeltakelse, men det offisielle tallet er på hele 86,75 prosent.

Sovjet-økonomi

Lukasjenko, som første gang ble valgt til president i 1994, har i stor grad bevart den statskontrollerte økonomien av sovjetisk type, først og fremst takket være billig russisk gass og vestlige lån.

På lang sikt kan det hindre utviklingen i landet, men på kort sikt sørger planøkonomien for at pensjonister fortsatt har råd til å sette mat på bordet, og at ansatte i ulønnsomme fabrikker fortsatt har arbeid.

– Lukasjenko har fått hviterusserne til å tro på de verste sovjetiske mytene og tilbyr varmt brød i stedet for frihet, sier Stanislaw Sjusjkevitsj, uavhengige Hviterusslands første president, som tapte for Lukasjenko i 1994.

Balansekunst

Mens det var omfattende protester i forbindelse med valget for fem år siden, har valget i helgen gått rolig for seg. Det kan åpne for at vestlige sanksjoner blir opphevet. Sanksjonene har kommet som følge av presidentens autoritære lederstil og undertrykking av politisk opposisjon og menneskerettighetene.

Samtidig har han klart å balansere mellom Russland og vesten og har skaffet seg ny tillit i kjølvannet av Russlands opptreden overfor Ukraina. Lukasjenko tok avstand fra annekteringen av Krim og inntok en meklerrolle mellom de to nabolandene.

Det, sammen med løslatelsen av seks fengslede opposisjonsleder, har ført til at kritikken mot ham har blitt dempet.

Stoler ikke på ham

Den hviterussiske vinneren av årets nobelpris i litteratur, Svetlana Aleksijevitsj, stoler imidlertid ikke på Lukasjenko under noen omstendigheter. Det sa hun etter meldingene dagen før valget om at EU vil oppheve sanksjonene.

– Hvert fjerde år kommer nye europeiske politikere til makten og tror de kan løse problemet Lukasjenko uten å vite at det er en mann man ikke kan stole på, sa Aleksijevitsj på en pressekonferanse i Berlin lørdag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: I dette landet får man bot for å være arbeidsløs


Russland vil opprette eget kredittvurderingsbyrå