Han snakket mandag med Ukrainas president Petro Porosjenko over telefon.

I en erklæring etter samtalene opplyser kontoret til Lukasjenko at Hviterussland forstår at det haster for Ukraina, særlig midt under innhøstingen i jordbrukssektoren.

– Selv om vi har behov for dette innenlands, vil vi bestå Ukraina med å sikre økonomien de nødvendige oljeprodukter, heter det. I all hovedsak er det snakk om maskinolje og drivstoff til landbruket.

I mai undertegnet Russland, Hviterussland og Kazakhstan en avtale om å opprette den euroasiatiske økonomiske union, et prosjekt president Vladimir Putin omtalte som en motvekt til Kina, USA og EU.

Russiske myndigheter gikk med på skipe 169 millioner fat olje tollfritt til Hviterussland som ledd i en omfattende tollavtale. Til gjengjeld eksporterer Hvitesrussland oljeprodukter til andre land og tilbakefører til Russland tollen dette innbringer.

Ukraina er, via Svartehavet, en av verdens største korneksportører. Landet er midt i innhøstingen og risikerer store avbrudd dersom drivstoffprisene skulle fyke i været.

Meldingen fra presidentkontoret i Minsk sier ikke noe om hvilken pris Hviterussland vil ta for oljen, om det er markedspris eller subsidierte leveranser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.