Hydro ser ingen indikasjoner på at selskapet har handlet i strid med gjeldende lover, regler og retningslinjer. Det er hovedkonklusjonen i en redegjørelse som Hydro mandag overleverte til Nærings- og fiskeridepartementet om sin handel med Tadsjikistan.

– Hydro har nulltoleranse mot korrupsjon uansett hvor vi er i verden, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til NTB.

– Vi har sørget for, også i Tadsjikistan, at vi har forholdt oss på en skikkelig måte til lover og regler og våre egne etiske retningslinjer, sier han.

Etiske dilemmaer

Hydro legger likevel ikke skjul på at det har vært «etiske dilemmaer» forbundet med selskapets aktivitet i det som beskrives som ett av verdens mest korrupte land.

Hydros egne undersøkelser har tidligere konkludert med at det var flere utfordrende forhold knyttet til Talco, som var Hydros viktigste handelspartner i Tadsjikistan. Men utfordringene ble vurdert som håndterbare ut fra Hydros egne etiske retningslinjer, ifølge Brandtzæg.

Til slutt valgte Hydro likevel å avslutte samarbeidet. Hydro forklarer dette med «manglende positiv utvikling» hos Talco.

– Vi var opptatt av åpenhet og innsyn, og ikke minst en framdrift innenfor helse, miljø og sikkerhet, noe vi følte at vi ikke fikk gjennomslag for, sier styreleder Dag Mejdell.

Går ut med eierliste

Det er artikler i Dagens Næringsliv som har fått politikerne til å kreve svar fra selskapet. Næringsminister Monica Mæland (H) ønsker ikke å kommentere innholdet i redegjørelsen ennå, men sier hun har avtalt et møte med Hydro torsdag morgen.

Dagens Næringsliv forteller blant annet om Hydros avtaler med Talco Management Limited (TML), som av avisa beskrives som et skatteparadisselskap med skjulte eiere.

Hydro parerer nå ved å gå ut med eierlista. TML var eid av statsselskapene Vostokredmet og BarkiTojik samt privatpersonene Ismatullo Hayoev, Jamshed Abdulov og Maruf Orifov.

– Vi krevde hele tiden, og fikk også gjennomslag for, at TML skulle være minst 70 prosent eid av den tadsjikiske stat, sier Mejdell til NTB.

Senere krevde Hydro at statens eierandel skulle økes til 100 prosent.

– Det fikk vi ikke gjennomslag for, og det var også noe av bakgrunnen for at vi da trakk oss ut og ikke ville inngå nye avtaler, sier Mejdell.

Forsinket revisjon

Hydro stilte også sine fagfolk til rådighet for å forsøke å hjelpe Talco i «positiv retning», ifølge Brandtzæg.

– Men vi så at framdriften ikke var slik vi ønsket, sier han.

– Hva konkret var det ikke nok åpenhet om?

– Ett krav vi stilte, var at det skulle være reviderbare rapporter. Det fikk vi gjennomslag for. Denne avtalen ble inngått på et tidspunkt som gjorde at den tidligste revisjonen av rapporter skulle kommet i 2008. Den ble forsinket. Den kom til slutt, men det var ett eksempel på ting vi ikke var fornøyd med, sier Brandtzæg.

Han avviser samtidig Dagens Næringslivs opplysninger om at selskapet har forhandlet med Tadsjikistans president Imomali Rakhmon om avtalene.

– Har presidenten og hans krets beriket seg på penger fra Hydro?

– Det kjenner vi ikke til. Vi har hatt en handel med selskaper basert på markedspriser, sier Brandtzæg.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Næringsministeren: Møter Hydro på torsdag

Hydro-styreleder: Ikke funnet tegn på regelbrudd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Selger blåbærteknologi for over en halv milliard til tyske kjøpere
For 15 år siden starte Sjur Svaboe selskapet Medpalett.
Torsdag ble blåbær-selskapet solgt for en halv milliard kroner.
01:53
Publisert: