Svenske kroner stiger kraftig mot norske kroner fredag.

100 svenske kroner koster i skrivende stund 94,78 norske. Vi må helt tilbake til begynnelsen av mars 2004 for å finne forrige gang svenskekronen sluttnoterte på et like dyrt nivå.

Flere nøkkeltall bidrar til at den svenske kronen fredag har blitt rundt én prosent dyrere i løpet av svært kort tid:

  • En superoverraskelse fra svensk industri ga først fart til nabolandets valuta.

Industriproduksjonen steg med 5,7 prosent i november, mens det var ventet en oppgang på langt mer moderate 0,8 prosent, ifølge estimater som SME Direkt har hentet inn.

Den store overraskelsen ble sluppet klokken 09.30 i formiddag.

  • Bare en halvtime senere kom det norske inflasjonstall som viste at prisveksten her til lands var markert svakere enn ventet i desember.

Konsumprisindeksen økte med 2,0 prosent på årsbasis i desember, mens det var ventet en oppgang på 2,4 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

I løpet av den drøye halvtimen fra klokken 09.30 frem til litt over klokken ti ble gikk 100 svenske kroner fra å koste 93,90 kroner til å koste 94,80 kroner.

Kronen svekkes også mot flere andre store valutaer fredag formiddag: Kronen faller etter overraskende prisvekst

Hvordan tror du kronen vil gå i 2014? Her kan du forsøke deg på DNs nyttårsquiz (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.