Veksten i konsumprisene i Norge var overraskende svak i desember, viser Konsumprisindeksen som SSB la frem fredag.

Konsumprisindeksen viste en oppgang i prisene på 2,0 prosent på årsbasis i desember. Det var ventet en langt kraftigere oppgang på 2,4 prosent, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn.

For å isolere effektene fra avgiftsendringer og energipriser, som ofte varierer mye, ser både Norges Bank og markedsaktørene gjerne på den underliggende utviklingen i prisveksten. KPI-JAE, omtalt som kjerneinflasjonen, er et mål på denne underliggende prisveksten. Dette er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energipriser.

Også kjerneinflasjonen var lavere enn ventet i desember. Kjerneinflasjonen endte på 2,0 prosent på årsbasis - identisk med måneden før. På forhånd var det ventet at kjerneinflasjonen ville øke til 2,2 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Etter en kraftig og svært overraskende oppgang til 2,5 prosent i august, falt kjerneinflasjonen litt tilbake igjen utover høsten ifjor. I september falt den til 1,7 prosent, før den økte til 1,9 prosent i oktober og 2,0 prosent i november.

Viktig mål
Inflasjonsutviklingen er helt sentral for aktørene i rente- og valutamarkedene, siden inflasjonen er et av de viktigste styringsmålene for Norges Bank. Sentralbanken har som oppgave å sette en rente som sikrer en prisvekst som over tid er på rundt 2,5 prosent. Høy prisvekst taler for høyere rente, mens lav prisvekst taler for lavere rente.

- Inflasjonen kom ut lavere en ventet i desember. Om tendensen fortsetter, vil det trekke i retning av en noe lavere rentebane fra Norges Bank i mars, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets fredag.

Den overraskende utviklingen i prisveksten fører til at kronen svekkes på bred basis fredag formiddag. Mot euro faller kronen rundt fem øre, fra rundt 8,37 kroner for en euro før tallene ble kjent, til rundt 8,42 kroner for en euro i etterkant.

Mot dollar faller kronen rundt fire øre til 6,19 kroner for en dollar, mens pundet i skrivende stund koster 10,17 kroner, mot 10,13 kroner før tallene ble kjent klokken 10 fredag formiddag.

Kronen har imidlertid svekket seg mest mot svenske kroner fredag, etter at overraskende kraftig oppgang i svensk industriproduksjon gir ytterligere fart til nabolandets valuta.

LES OGSÅ:

<b>I dag banker svenskene oss gul og blå </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.