Den amerikanske presidenten Barack Obama vil mandag gå inn for å øke USAs lånetak på 14.300 milliarder dollar. Hvis ikke frykter han kollaps i det finansielle systemet, skriver svenske affärsvärlden.

Kongressen har bestemt at den amerikanske statsgjelden maksimalt skal være på 14.300 milliarder dollar.

I et tv-intervju i helgen advarer Obama mot hva som kan komme til å skje dersom Kongressen ikke går med på å løfte lånetaket i dag.

- Det vil i så fall undergrave hele det internasjonale, økonomiske systemet. Vi kommer til å rammes av en verre krise enn finanskrisen. Lånetaket må opp, sa Obama.

Må øke taket
Republikanerne har vært klare på at dersom lånetaket skal økes med 2.000 milliarder dollar, må også innsp#229ene øke med like mye.

 

- På et punkt er det klart for meg at vi må øke lånetaket. Og når vi gjør det, kommer vi til å gjøre det på en måte som tar tak i USAs langsiktige budsjettproblemer, sa speakeren i representantenes hus, John Boehner, på CBS-programmet "Face the Nation" søndag, ifølge Bloomberg News.

Boehner er republikaner.

Må ha full tillit
Finansminister Timothy Geithner har tidligere sagt at selv om han kan holde USA flytende en stund, kommer han til å gå tom for alternativer for å unngå konkurs tidlig i august.

Obama understreker viktigheten av at investorene verden over har full tillit til USAs kredittverdighet.

- Vi kan få en verre resesjon enn den vi allerede har hatt, sa Obama.

Les også: Obama strammer grepet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.