Når det gjelder lønnsøkninger, gjelder regelen “Don’t ask, don’t get.”, skriver karrierenettstedet The Daily Muse .

Å snakke om penger er ikke alltid lett, og det er absolutt ikke alltid hensiktsmessig. Her er tre situasjoner der du bør ta opp lønnsspørsmålet:

  • Når det forventes

Når du får et jobbtilbud, er det ikke bare akseptert at du forhandler om lønnen - det er forventet. Så hvis du aksepterer uten noe diskusjon, kan du fort komme til å snyte deg selv.

For kvinner kan det være nyttig å huske på at lønnsgapet mellom kvinner og menn starter med jobbtilbudet. Menn forhandler oftere om lønnen før de tar imot et lønnstilbud, mens kvinner tenderer til å ta imot med stor takknemlighet og uten diskusjon.

Dette gjelder også medarbeidersamtaler; de som tar opp lønnsspørsmålet her, har naturligvis større sjanse for å få lønnsøkning enn de som ikke gjør det. I medarbeidersamtalen kan det være naturlig å bruke eventuelle positive tilbakemeldinger du får på egen jobbprestasjon i løpet av samtalen, som argument.

  • Når det åpner seg en vindu

Arbeidsplasser er ikke statiske, og både økt ansvar, kolleger som slutter, forfremmelser og andre ting som endrer rutinen kan utgjøre bra anledninger til å spørre om lønnsøkning.

Vær på obs på når jobben din blir mer krevende. Typiske eksempler kan være at du overtar en kollegas ansvar eller settes til prosjekter som er av vesentlig betydning for arbeidsplassen din.

  • Til og med når du nettopp har fått lønnstillegg

Dersom arbeidsgiver på eget initiativ anerkjenner innsatsen din med lønnsptillegg, kan det være lurt å finne ut av hvor høyt din kompetanse lønnes andre steder. Hvordan er dette tillegget sammenlignet med bonuser i lignende stillinger i andre firma? Matcher det din erf#229 og dine bidrag?

Når du vet det, er du mye bedre rustet til å vurdere om du får passende lønn - og det er et perfekt utgangspunkt for å forhandle om en eventuel ytterligere lønnsendring.

Les også: Slik blir du en superforhandler

Selv om lønnsforhandlinger aldri er enkelt, blir det lettere å spørre om det du fortjener når du kjenner egen verdi og kan gjenkjenne en forhandlingsmulighet når den oppstår, skriver The Daily Muse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.