- Det er det vi har sagt hele tiden: at Ica har spist av lasset og beriket seg på kjøpmennenes penger, sier kjøpmann Jonny Helland.

I fem år har han frontet 60 kjøpmenn som mener at dagligvarekjeden Ica har holdt tilbake bonuser, rabatter og markedsføringsmidler som tilhører dem. Igår fikk de medhold i Oslo tingrett, skriver Dagens Næringsliv.

Beholdt ytelsene
Retten mener det er sannsynlig at «Ica har beholdt leverandørytelser som de etter franchisekontraktene ikke hadde rett på», heter det i dommen.

«Retten ser det som sannsynlig at Ica benytter leverandørytelser som, slik retten tolker avtalene, skulle tilfalle franchisetagerne for å bedre eget resultat», heter det videre i dommen.

Oslo tingrett har nå tilkjent de 60 tidligere og nåværende Ica-kjøpmennene tilsammen 96 millioner kroner i erstatning. I tillegg må Ica dekke motpartens saksomkostninger på tilsammen 1,9 millioner kroner.

«Mange bekymret»
- Vi er uenige i dommen, sier informasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Ica Norge.

Han sier kjeden vil bruke et par dager på å gå gjennom dommen, som er på mer enn 60 sider.

- Vi skal ha et møte med våre eksterne advokater på mandag for å diskutere hva vi gjør videre, sier han.

Den svenskeide kjeden har slitt med store problemer i Norge i flere år. Bare de siste to årene har Ica Norge tapt én milliard svenske kroner. Samtidig har omsetningen og antall butikker falt, og Ica er nå den minste av de fire store dagligvareaktørene i Norge.

Les også: Milliardtap for Ica i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.