Solenergiselskapet Renewable Energy Corp (REC) fikk et underliggende driftsresultat (ebitda) på 267 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med 871 millioner kroner i tilsvarende periode året før.

Det opplyser selskapet torsdag.

På forhånd var det ventet et langt svakere ebitda-resultat var ventet til minus 489 millioner kroner ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Resultatet inkluderer blant annet mottatt kompensasjon knyttet til terminering av langsiktige waferkontrakter på 210 millioner kroner, mens estimatene i snitt er inklusive 209 millioner kroner i mottatt kompensasjon fra ebitda-nivå.

Resultatet er også inklusive blant annet 744 millioner kroner i nedstengningskostnader av Herøya, mens estimatet inkluderer 750 millioner kroner. Videre inkluder estimatet minus 113 millioner kroner i spesielle poster.

- Ser fantastisk sterkt ut
På kvartalspresentasjonen torsdag var det en rimelig tilfreds toppsjef som presenterte tallene. Selskapet klarer igjen å presse ned kostnadene sine, mens prisene raser fortere enn de fleste hadde forutsett.

Alt peker imidlertid i retning av at solenergi som energikilde blir en reell utfordrer til tradisjonelle elektrisitetskilder, selv uten subsidier, ifølge Rec. Og selv om etterspørselsbildet er høyst usikker, er selskapet selv positivt overrasket over den sterke etterspørselen fra land som Tyskland og Italia i andre kvartal.

I første kvartal la selskapet nemlig til grunn av etterspørselen ville utvikle seg svakere andre kvartal, og tok ned produksjonen for å redusere lager, forklarer konsernsjef Ole Enger.

- Andre kvartal har definitivt vært svært positivt, og det har fortsatt inn i tredje kvartal. Tredje kvartal ser fantastisk sterkt ut med tanke på volumer, sier han.

Markedet begrenses kun av solenergiens viktigste byggekloss, silisium, som det i dag er overkapasitet på, påpeker han. Det store spørsmålet er hvor raskt utviklingen vil gå, og hvordan de nye markedene vil utvikle seg, ifølge ham.

- Vi ser i hvert fall nå en sterk utvikling ikke bare i Europa, men også i de fremvoksende økonomiene i Asia, og Sør-Afrika.

Nedskrivninger
Selskapet tok nedskrivninger på fabrikken i Singapore på 3,5 milliarder kroner i andre kvartal. Nedskrivningen ble varslet i forbindelse med at selskapet la frem en plan for refinansiering i slutten av juni.

Ebitda justert for engangseffekter er 230 millioner kroner.

Resultat før skatt ble minus -3.868 millioner kroner, mot ventet minus 4.466 millioner kroner.

company:rec

Silisium
REC produserte 5.505 tonn silisium i andre kvartal mot ventet 5.500 tonn, ifølge kvartalsrapporten

Produksjonen av solcellepaneler utgjorde 179 MW mot ventet 187 MW.

Selskapet guidet ved forrige rapport en silisiumsproduksjon i første kvartal til 5.600 tonn. Produksjonen innen REC Solar ble guidet til rundt 190 MW.

Gjentar guiding
Rec gjentar sin guiding om en silisiumsproduksjon på rundt 21.500 tonn i 2012, og en panelproduksjon på rundt 750 mw. Det fremgår av presentasjonsmaterialet onsdag.

For tredje kvartal er målet en silisiumsproduksjon på rundt 5.000 tonn, og panelproduksjon på 200 mw.

Rec stiger 11,53 prosent til 2,19 kroner, omsatt for 22 millioner kroner på Oslo Børs.



Les mer: Rec henter penger

Året da alt ble snudd på hodet for Rec (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.