Recs finansieringsplan ble solid torpedert av obligasjonseierne tirsdag.

Styret gikk rett i krisemøte i går klokken 15 , og har siden jobbet intenst for å få på plass en ny plan. Klokken 9.36 onsdag melder selskapet at de henter 1,3 milliarder kroner gjennom en rettet emisjon. Selskapet har også fått på plass ny bankfinansiering.

- Jeg er fornøyd med at ny egenkapital og den reviderte bankfinansieringen nå er på plass og takknemlig for at aksjonærene fortsatt viser oss støtte i det som er en krevende tid både innen solindustrien og i finansmarkedene. Kombinasjonen av en solid balanse og en sterk markeds- og kostnadsposisjon gir oss finansiell bærekraft i en situasjon hvor industrien vår er under tungt press, sier konsernsjef Ole Enger i pressemeldingen fra Rec.

Recs styreleder Jens Ulltveit-Moe er svært godt fornøyd med at selskapet klarte å få inn 1,3 milliarder kroner iløpet av noen timer tirsdag kveld.

- At vi har gjort det så raskt tyder på at det er en god del mennesker som virkelig tror på oss, sier Ulltveit-Moe til DN.no.

- Ville det ført til problemer for Rec om løsningen ikke hadde kommet så raskt?

- Det ville ikke ført til store problemer. Vi hadde grei tid før vi skulle refinansiere. Det hadde gått greit. Men det var veldig nyttig for omverdenens syn på oss at vi kunne gjøre det så raskt, sier Rec-styrelederen.

company:rec

Hasteforhandlinger
Da obligasjonseierne tirsdag blokkerte forslaget om å refinansiere et konvertibelt obligasjonslån stakk de kjepper i hjulene for refinansieringsplanen som forelå da. Planen var nemlig tuftet på gjensidig avhengighet mellom bidragene fra interesseholderne og gjennomføring av en rettet emisjon.

Rec-styret måtte derfor få på plass en helt ny plan, og det har de altså gjort på mindre enn et døgn.

Rec har nå fått på plass en rettet plassering av 866,7 millioner aksjer, med kurs 1,5. Det tilsvarer 1,3 milliarder kroner.

Selskapet planlegger også en reparasjonsemisjon på 375 millioner kroner. Det samlede beløpet er det samme som Rec la opp til å plassere i henhold til den første planen.

I forbindelse med emisjonen har selskapet inngått en avtale om en bankfasilitet på to milliarder kroner med forfall i april 2014. Emisjonen er blant annet betinget av at bankrefinansieringen blir gjennomført innen 17. august.

Det konvertible lånet vil bli holdt til forfall på eksisterende vilkår og innløst når det forfaller, opplyser styreleder Jens Ulltveit-Moe i Rec til DN.no.

- Vi formoder at vi vil innløse konvert-obligasjonseierne når lånet forfaller i 2014. Det er en stor fordel for nåværende aksjonærer, sier Ulltveit-Moe.

Orkla med likevel
I den opprinnelige emisjonen valgte Orkla å ikke bli med, samtidig som Orklas styreleder Stein Erik Hagen deltok gjennom sittt private investeringsselskap Canica. Dette ble blant annet kritisert av Folketrygdfondets Olaug Svarva.

I den nye emisjonen har imidlertid Orkla snudd. Orkla er tildelt 133,33 millioner aksjer i plasseringen, og går inn med 200 millioner kroner. Etter emisjonen vil Orkla eie 529,6 millioner aksjer i selskapet.

- Jeg synes at det er veldig fint at de er med, sier styreleder Jens Ulltveit-Moe til DN.no.

Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica ble tildelt 76,66 millioner aksjer, til en verdi av 115 millioner kroner.

Ulltveit-Moe jenker seg
Styreleder Jens Ulltveit-Moes investeringsselskap Umoe as ble tildelt 186,66 millioner aksjer, og går dermed inn med 280 millioner kroner. Etter emisjonen vil Ulltveit-Moe kontrollere 246,1 millioner aksjer, og 13,2 prosent av aksjenen i selskapet.

I den første emisjonen gikk Ulltveit-Moe inn med 400 millioner kroner, og økte dermed sin eierandel fra seks til 17,5 prosent. Styrelederen ble beskyldt for å ha tatt seg til rette, etter å ha tatt nesten en tredel av emisjonsbeløpet.

- Det ville vært greit og fått muligheten. Et styre skal være påpasselig med å ivareta alle aksjonærenes interesser. Når da styreformannen seksdobler sitt innehav, så er det veldig spesielt, sa investor Erik G. Braathen til DN.


Rec-aksjen ble satt i pause fra handel på Oslo Børs i går klokken 14.08, men det ble igjen mulig å handle i aksjen i dag klokken 9,50. Rec-aksjen handles klokken 10,10 til 2,03 kroner, en nedgang på 7,6 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.