Mulighetene med mobilt bredbånd er enorme - derfor har skuffelsen også vært stor. Inntil nå.

- Det å komme seg på mobilnett har vært overraskende vanskelig. Det har egentlig vært et ubrukelig verktøy. Vi så tidlig at vi i tillegg til hastigheten måtte gjøre det veldig mye mer brukervennlig, sier Harald Stegavik, prosjektsjef for mobilt kontor Norden i Telenor.

Holder forbindlelsen
Nå begynner det for alvor å bli orden på sakene og mobilt bredbånd blir det man håpet: En behagelig problemløser og et uunnværlig arbeidsverktøy - ikke en kilde til mer stress. Dette krever at nettet er tilgjengelig uten at man tenker over hva slags nett man kobler seg til.

- Jeg leser e-post hjemme, lukker sammen pc-en og når jeg åpner den igjen på bussen er Outlook fremdeles logget på. Skal du få folk til å bruke bredbånd over alt må det være slik. Folk skal lure på hvorfor de brukte kabel i gamledager, sier Stegavik.

Testresultatet
Hastighetene blir denne høsten og vinteren kraftig oppgradert både hos Ice, Netcom og Telenor. Dette har det blitt skrevet mye om i pressen, og Dagensit.no har testet de nye tjenestene.

Les også: Her er byens beste bredbånd

Men i disse dager har Telenor også sluppet en annen nyhet, som brukerne trolig vil bli like glade for.

Vi har testet den nye programvaren til Telenor, og resultatet er rett og slett imponerende. Telenor har nemlig i lang tid nå jobbet for at maskinen din skal holde seg på det raskeste tilgjengelige nettet, uansett hvor du reiser. Og det skal skje uten brudd når du mister én forbindelse og kobler deg på et annet.

I vår test var vi koblet opp på jobbens private nettverk uavbrutt, selv når vi kjørte gjennom store deler av byen i bil og tok t-banen fra Lambertseter gjennom tunnelene i Oslo sentrum. Helt fra Oslo til Espa nord for Minnesund holdt forbindelsen.

VPN-forbindelsen falt ikke ned en eneste gang, selv om vi flyttet oss fra naboens trådløse nettverk til raske turbo-3g nett, og over til ganske trege EDGE-nett - og tilbake. Det er rett og slett imponerende. Etter sikkert 100 nettbytter var vi fremdeles på nett og tilkoblet VPN.

- Jeg kjørte fra Oslo til Trondheim og mistet bare forbindelesn i ett område, hevder, Torger Kjeldstad, produktsjef for mobilt internett i Telenor.

"Lurer" pc-en
VPN, eller virtuelt privat nettverk, er en sikker tunnel inn til jobben din, som sørger for at du kan få tilgang på de samme ressursene når du er ute på reise som når du er på kontoret. Slike forbindelser faller gjerne ned ganske lett hvis nettforbindelsen er dårlig. Og det er ganske irriterende å stadig måtte logge på igjen.

Telenor har løst dette ved å ”lure” pc-en din til å tro at den hele tiden snakker over samme nettverk. Programmene på pc-en din henvender seg til samme router med samme adresse, mens Telenors programvare bytter frenetisk mellom ulike nett.

- Vi maskerer bort brudd. Hvis du kjører tog og kommer til en tunnel det vanligvis føre til brudd. Men nå vil ikke applikasjonene eller VPN-klienten merke at det har vært brudd, sier Kjeldstad.

Økonomiske og sosiale konsekvenser
Konsekvensene av dette kan bli svært store, ikke minst for pendlere. På togstrekninger der nettforbindelsen tillater dette vil mange rett og slett kunne bruke tiden til å jobbe.

- Med dette kan du forhandle deg til en bra arbeidsavtale og jobbe en time ekstra fra og til jobb fra toget, mener produktsjef Torger Kjelstad.

Vel og merke er det slett ikke alle togstrekninger som er godt nok dekket, noe flere lesere bemerket under vår test av mobilt bredbånd. Men det settes nå mye ressurser inn på å bygge ut disse nettverkene, så det vil forhåpentligvis utbedres etter hvert som markedet vokser.

Først i verden?
Å få programvaren til å fungere godt nok og enkelt nok har ikke vært helt enkelt.

- Dette krever en del utvikling, og vi har jobbet med dette i over et år, sier Stegavik.

- Men vi er likevel først i verden til å gjøre dette på denne skalaen. Cisco har gjort noe liknende, men bare for mobile nett, sier Torger Kjelstad.

Telenors programvare skal holde deg ubrutt på nett, enten du er koblet til med kabel, trådløst nett (WLAN) eller mobile nett.

Ikke feilfritt
Telenors programvare og nett fungerer imponerende, men det er ennå ikke feilfritt. I vår test hadde vi problemer med pålogging mot trådløst nett på en Statoilstasjon. Vi måtte selv be applikasjonen bytte over fra mobilnettet til WLAN på den første stasjonen. Dette var enkelt, og vi var fremdeles på nett, men byttet skulle gått automatisk.

Dette fungerte faktisk bedre på diverse private trådløse nett enn på Telenors eget.

Et annet problem er at enkelte applikasjoner rett og slett er svært krevende. E-post, lynmeldingsprogrammer og nettlesere fungerte uten brudd, mens vårt publiseringssystem falt ned innimellom. I dette tilfellet er det imidlertid vanskelig å si hvem som har skylden, for dette er et program som sliter med å holde forbindelsen selv innen samme trådløse sone, med god dekning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.