Det skal avholdes valg i India i vår. Investorer har sendt Mumbai-børsen til rekordnivå i forventninger om at det går mot regjeringsskifte og en ny start for den indiske økonomien.

Det vil ta over fem uker fra valget starter den 7. april inntil det er gjennomført den 12. mai. Valgresultatet blir ikke kjent for i slutten av mai og det kan ta mange uker før en ny regjering er på plass. En ny regjering blir det, ifølge alle meningsmålingene.

Rekorder ved Mumbai-børsen

Indiske velgere ønsker å kaste det sittende Kongresspartiet. Den økonomiske veksten i India ligger for tiden på under fem prosent og det er høy inflasjon. Investorer har allikevel flokket til Mumbai-børsen det siste halvåret.

Hovedårsaken er forventningene om et regjeringsskifte. Nøkkelindeksen Sensex ved Mumbai-børsen er på rekordnivå – for første gang på over 22000-nivået. Indiske aksjer prises til 14,3 ganger forventet avkastning (p/e), ifølge Nomura. Dette er høyt.

Også i forkant av tidligere valg har børsen feiret i forkant.

«Denne optimismen har roet seg etter hvert som realitetene har satt inn av hvordan det er å styre et stort, komplekst og bråkete demokrati. Vi tror ikke valget vil være en så stor game-changer som markedene ønsker å tro i dag», skriver Deutsche Bank i en ny analyse.

Mot regjeringsskifte

Ifølge meningsmålingene vil Bhartiya Janata Party (BJP) få i overkant av 40 prosent av stemmene. Dette betyr de må finne seg koalisjonspartnere som er villig til å gjennomføre reformene i det indiske samfunnet som BJP har lovet velgerne.

Analytikere som følger India tett er skeptiske hva som er mulig å gjennomføre – i alle fall på kort sikt.

«Vi kan ikke utelukke at valget kan bli en katalysator for positive endringer, men dagens optimisme går for langt. Valget vil ikke markere et klart brudd med fortiden. Selv om BJP vinner vil de fortsatt trenge koalisjonspartnere», skriver Capital Economics i en ny analyse.

India har blitt kalt verdens største demokrati. Det er også et svært byråkratisk samfunn hvor beslutningsprosessene tar lang tid. De planlagte reformene som har gjort BJP til en favoritt hos næringslivet vil ta tid å gjennomføre.

«Uansett hvor stor valgseieren er vil dette endre motstanden som eksisterer for erverv av tomteområder, utvidelse av gruvedrift eller utvikling av infrastruktur i stor skala. Å få støtte fra lokalmyndigheter – ofte styrt av opposisjonen – vil forbli en utfordring etter valget, slik det også er i dag», skriver Deutsche Bank.

Stabilitet fra sentralbank

India fikk en ny sentralbanksjef i september og Raghuram Rajan har klart å stabilisere økonomien. Raghuram Rajan, som har vært sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet (IMF), forventes å fortsette i stillingen også etter det forventede regjeringsskiftet.

- Vi forventer en økonomisk vekst på 5,2 prosent i budsjettåret 2015. Utsiktene til at det kommer en ny regjering har skapt stabilitet. Økonomien er fortsatt i en lavkonjunktur og en ny regjering vil ha begrenset med tid til å formulere og gjennomføre en ny politikk, sier analytiker Anjali Verma hos Phillip Capital India.

HTC må innfri

For tre år siden var den taiwanske smarttelefonprodusenten HTC den største utfordreren til Apple. Verdien på selskapet har stupt og selskapets fremtid avhenger av at den nye toppmodellen HTC One (M8) blir en kundesuksess.

På knappe tre år har aksjekursen falt med 88 prosent og selskapet har hatt flere kvartaler med underskudd og en fallende omsetning.

- Dette er den beste telefonen vi noensinne har lansert, sa konsernsjef Peter Chou under lanseringen på tirsdag.

M8-modellen har tekniske spesifikasjoner som gjør at den plasserer seg helt i toppsjiktet sammen med nye telefoner fra Samsung og Sony. Apples nye Iphone-modell forventes å komme i salg først om seks måneder. Eksperter er i tvil om modellen vil nå de store massene.

- Den nye HTC One er absolutt en imponerende modell med et fantastisk design. De bør selge bra til tidlige brukere som ønsker førsteklasses design. HTC vil trenge effektiv markedsføring for å bryte gjennom til forbrukere som er lojale til Apple eller Samsung, sier analytiker Avi Greengart hos Current Analysys til Bloomberg.

Nomura tror HTC har et vinnerprodukt i porteføljen og tror at selskapet vil nesten fordoble omsetningen de neste tre månedene sammenlignet med inneværende kvartal. Til tross for dette tror de aksjekursen kan falle med ytterligere ti prosent.

«Vi opprettholder vår anbefaling om å redusere eksponeringen til HTC på grunn av økt konkurranse. Dette vil føre til press på inntjeningen på mellomlang og lengre sikt», skriver analytiker Anne Lee.

HTC-kursen har steget med rundt to prosent i løpet av formiddagen ved Taipei-børsen.

Markedene

Det amerikanske finansinstitusjonen Morgan Stanley opprettholder sin kjøpsanbefaling av kinesiske aksjer og har liten tro på at markedet vil gå på en smell. Kinesiske aksjer er lavt priset i forhold til forventet avkastning de neste 12 månedene, ifølge Morgan Stanley.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt svakt i løpet av formiddagen og ligger vel ti prosent lavere enn for ett år siden.

Societe Generale mener at tiden er moden for internasjonale investorer til å returnere til fremvoksende markeder etter panikken i fjor sommer.

«Nedtrappingen i USA er underveis og de økonomiske vekstanslagene i fremvoksende markeder er betydelig nedjustert. Dårlige nyheter for fremvoksende markeder er allerede priset inn. Asia-regionens aksjer handles til rundt 30 prosent rabatt i forhold til utviklede markeder», skriver Societe Generale.

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

Les også: Kineserne er bekymret for sparepengene

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.