Hydro har ennå ikke funnet en løsning på krisen ved selskapets gigantiske Alunorte-alumina-raffineri i Brasil. Toppsjef Svein Richard Brandtzæg og Hydro arbeider nå intenst med å finne ut hva som må til for at selskapet ikke lenger må kjøre raffineriet for halv maskin, og for å få gjenåpnet et viktig såkalt rødslamdeponi.

Ifølge Hydro-informasjonssjef Øyvind Breivik nærmer lagrene ved Alunorte på kysten seg fulle, og selskapet må bremse opp hele leveringskjeden.

– Vi har kjørt full produksjon i Paragominas frem til nå, men bauksittlagrene i Alunorte nærmer seg fulle, så nå har vi bestemt oss for å legge inn delvis vedlikeholdsstopp i Paragominas, slik at mengden anriket bauksitt reduseres ned mot 50 prosent i en periode fremover, sier Breivik. Han understreker at selve gruveutvinningen vil fortsette som vanlig.

Hydro henter bauksitt i Paragominas-gruven, som foredles før den sendes som såkalt «slurry» i et 244 kilometers rør til Alunorte for raffinering til alumina, den viktigste ingrediensen i aluminium.

Tre uker igjen

Hydro produserte hele 6,4 millioner tonn ved Alunorte-anlegget i fjor, til en verdi på 18,5 milliarder kroner. Fabrikken er verdens største, og eksporterer det meste av produksjonen til Hydros anlegg andre steder i verden.

Aksjeanalytikerne frykter nå at Hydro kan gå tom for alumina, og i stedet må handle i de internasjonale markedene, fra sine konkurrenter. Analytiker Eivind Sars Veddeng ser to scenarioer for Hydro.

– De taper det de egentlig skulle ha solgt i markedet. Hvis man reduserer produksjonen med 50 prosent mister Hydro 3,2 millioner tonn aluminaproduksjon per år. Forenklet kan du si at Hydro har rundt 100–110 dollar margin per tonn. Det betyr at hvis du produserer på 50 prosent på et år, taper du rundt tre milliarder kroner, sier Veddeng.

Han tviler imidlertid på at Hydro vil ha samme marginer ved halvert produksjon, så tapene vil bli større.

Mens Hydro med Alunorte i full produksjon har overskuddsalumina, mangler de alumina nå som produksjonen er halvert. Det gjør at selskapet vil tape mer når prisen går opp – som den trolig vil gjøre på grunn av Alunorte-problemene og et allerede stramt verdensmarked. Han anslår et tap på ytterligere en halv milliard om aluminaprisen skulle stige ti prosent.

Analytiker Truls Engene i SEB anslår et tap for Hydro på 400 millioner kroner i mars. Fortsetter problemene vil det kostet Hydro 300–400 millioner kroner i måneden i tapt resultat.

Engene tror ikke nødvendigvis krisen blir så langvarig.

– Jeg tror ikke man skal undervurdere den politiske faktoren i nåværende situasjon. Man må ikke glemme at Alunorte er en viktig og stor arbeidsgiver i Pará-regionen, så det er ikke i politikernes interesse at Hydro må kutte produksjonen over lengre tid og etter hvert komme i en situasjon hvor de blir nødt til å nedbemanne, sier han.

Alunorte har om lag 2000 ansatte ved anlegget. (Vilkår)

BMW utfordrer på øverste hylle
Med den gigantiske BMW M8 kaster tyskerne seg inn i kampen om luksuskundene.
00:53
Publisert: