- Jeg har tenkt til å sette av den tiden som trengs. Vi er på overtid allerede, så jeg tror at vi nærmer oss døra, så vi får se hva vi får til. Vi skal jobbe for å få et Norske Skog som overlever, men om vi får det til, det kan jeg ikke love, sa styreleder Christen Sveaas i Norske Skog under torsdagens ekstraordinære generalforsamling.

Sveaas møtte sammen med de andre eierne i Norske Skog til stede på Skøyen i Oslo der tidligere styreleder Henrik Christensen og konsernsjef Lars Sperre redegjorde for restruktureringen selskapet er oppe i, og for å stemme over nytt styre. 

Etter at valg- og honorarkomiteens leder Olav Veum la frem komiteens argumenter, steg Sveaas selv opp på talerstolen. I spørsmålsrunden fikk Sveaas spørsmål fra en av småaksjonærene om hva slags kompetanse han har for å overta som styreleder.

- Jeg tror ikke jeg skal reklamere for min kompetanse. Det tror jeg ikke er nødvendig. Jeg tror de fleste som kjenner meg vet at jeg er en seig jævel. Så får vi se om det er nok, sa Sveaas til latter fra salen.

Tar massiv gjeld

Sveaas møtte tidlig opp til generalforsamlingen til selskapet. Forrige uke kjøpte han seg opp i Norske Skog og tok over rollen som største aksjonær med nær 13 prosent av aksjene. Nå er han også stemt frem som styreleder. 

Han går en tøff jobb i møte. 

Norske Skog jobber på overtid for å få på plass en restruktureringsavtale med sine obligasjonseiere og kreditorer. Selskapet la onsdag frem resultat for andre kvartal og det viste et underskudd før skatt på en halv milliard kroner, en negativ egenkapital på 558 millioner kroner og en økning av gjelden, slik at den netto rentebærende gjelden nå er på 6,6 milliarder kroner.

– Det er for mye gjeld i selskapet. Alle vet det. Spørsmålet er hvordan vi skal få restrukturert gjelden og hvordan kreditorene er villige til å ta tap, sier Sveaas.

Les også:Norske Skog har ikke råd til å gjennomføre kostnadskutt

Sent onsdag kveld, dagen før generalforsamlingen, utsatte selskapet redningsplanen nok en gang. Ifølge meldingen som ble sent ut er årsaken til utsettelsen at det nye styret med investor Christen Sveaas i spissen trenger tid til å se over refinansieringsplanen.

Norske Skogs kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig svarer torsdag slik på spørsmål om hvor lenge selskapet kan vente:

– Av hensyn til store utskiftninger i styret er den planlagte lanseringen av transaksjonsforslaget utsatt på ubestemt tid, skriver han i en epost til DN.

Slik ser styret ut

Alle de øvrige foreslåtte styremedlemmene ble vedtatt, og styret i Norske Skog ser dermed nå slik ut: (Vilkår)

  • Christen Sveaas er ny styreleder.
  • Styregrossistene Ragnhild Wiborg og Annette Malm Justad er nye styremedlemmer.
  • Inn går også Jon-Aksel Torgersen, som også tidligere har sittet i Norske Skog-styret. Torgersen har direkte og som daglig leder av Astrup Fearnley kontroll over et par av de største aksjepostene i Norske Skog.
  • Eilif Due er gjenvalgt som styremedlem.
Norske Skog: Fra industrieventyr til på konkursens rand. Hvordan kunne det skje?
- Jeg hadde aldri drømt om at det skulle ende på den måten på slik kort tid, sier Arnfinn Hofstad tidligere konserndirektør i Norske Skog. Se minidokumentaren om Norske Skogs historie.
05:32
Publisert: