–Jeg må komme meg i land, roper Stein Kåre Røvik i gul og sort kjeledress fra flytebrygga.

Han hopper over i en rød motorbåt og møter oss i fjæresteinene nedenfor verkstedhallen. Flytebryggen er et nytt tilbud til sjarkfiskerne i Kjøllefjord, der de raskt kan fortøye og få utført småreparasjoner før de drar tilbake på fiske.

Glad i gravemaskin

– Jeg startet med en minigraver og et sveiseapparat. Så ballet det på seg. Jeg kjøpte en rød lastebil, fikk en større kontrakt og kjøpte gravemaskin og hjullaster. Fikk enda større jobber og kjøpte mer utstyr.

Gnistfokket spruter fra sveiserne ved jernbenken. Røvik viser rundt i verkstedhallen innerst i havnebassenget i det forblåste fiskeværet. 40-åringen er daglig leder og eier av entreprenørfirmaet Stein Kåre Røvik, og liker best å være i aktivitet.

– Jeg er veldig glad i å kjøre gravemaskin. Min store skrekk er bare å måtte gjøre administrative ting. Ville jeg vært kontormann, hadde jeg fått meg en kontorjobb. Blir vi større, skal jeg få en daglig leder. Så kan jeg selv være der ute og arbeide, sier Røvik, og legger til at han alltid har vært en utstyrsfreak.

– Du må ha godt utstyr og være effektiv. Du må vise at du jobber. Jeg kjøpte et dyrt sveiseapparat. Med det apparatet kunne du se at det ble kvalitet. Fiskerne så det ble flott. Da får en rykte på seg at en leverer kvalitet. Det er fiskere som kommer helt fra Lofoten og opp hit for å få utført reparasjoner her. Og det er jo artig, sier Røvik.

Hallen er siste tilskudd til Røviks entreprenørbedrift Stein Kåre Røvik AS. Selskapet er blitt gasellevinner på snøbrøyting, graving og entreprenørarbeid. Fremover utvider det med reparasjoner og verkstedarbeid. En svær landgang fyller lokalet.

14 år og sveiser

Røvik vokste opp med sveising og biler, 14 år gammel sto han nede i garasjen hos faren og sveiset. De har «bestandig hatt verktøy og sveiseapparat». Faren og bestefaren drev som entreprenører. Familiebedriften bygde veier og moloer på Nordkyn-halvøya i Øst-Finnmark i en mannsalder. Da unge Røvik skulle overta, la faren ned bedriften på grunn av lite aktivitet.

– Jeg ble forbannet. Jeg var jo i miljøet hele tiden og hadde sett frem til å bli gammel nok til å bli med, forteller han.

Ti år gammel hadde han prøvekjørt hjullaster og gravemaskin.

Fikk låne 200.000

Røvik har ikke utdannelse utover videregående skole, han «fikk trailerlappen og da var det gjort». Han kjørte langtransport og flyttet til Tromsø der han kjørte taxi og flyttet møbler for Fretex, mens kona tok utdannelse. Firmaet fikk han tilbud om å kjøpe på en fest.

– En jul vi var hjemme traff jeg Knut Einar (Esp) på en fest. Han drev med minigraver og ville selge bedriften. Så vi kjøpte og flyttet tilbake til Kjøllefjord da kona var ferdigstudert. Jeg fikk låne 200.000 kroner i banken med pant i utstyret, forteller Røvik.

– Jeg satte meg i gravemaskinen og lurte på hvordan jeg skulle få hull i jorden. Jeg hadde aldri kjørt gravemaskin før. Men det gikk bra, jeg trådte inn i nettverket til Esp og fikk jobber med en gang.

Først for fire år siden ansatte han folk, nå er de tre-fire ansatte.

– Det er artig å få til ting. Vi har lykkes fordi jeg har turt å regne på større jobber. Det er litt av nøkkelen. Med bare timearbeid har du ikke en sjanse, mener Røvik.

Han råder gründere til å være tøffe mentalt og tro på seg selv.

– Du må tørre å prøve, tørre å flytte barrierene. Jeg ville kjøpe meg ny minigraver til 280.000 kroner og tenkte «det får jeg aldri til». Men så fikk jeg kontrakt på vindparken, og da kunne jeg kjøpe den.

Stein Kåre Røvik har investert i et flott sveiseapparat. - Du må ha godt utstyr og være effektiv, sier gründeren.
Stein Kåre Røvik har investert i et flott sveiseapparat. - Du må ha godt utstyr og være effektiv, sier gründeren.
Positiv stemning

Han har «tatt seg en grei lønn» fra selskapet, men «pumper ikke bedriften», han vil heller «ha penger å kjøpe nytt utstyr for».

– I Kjøllefjord må vi lage våre egne arbeidsplasser. For dette er ikke noe bra sted å pendle til eller fra. Det er et av de verste «kysthollan» værmessig, værhardt og langveisfra. Verden starter først nede i Lakselv, sier Røvik, som forteller at det er en positiv stemning i fiskeværet og mange unge folk som kommer hjem og stifter familie. Husprisene stiger, folketallet går litt opp.

Arbeidsdagen starter klokken syv, om kveldene er det kontorarbeid.

– Det blir en livsstil. Man er mye borte, og det blir mange lange dager, sier han.

Les også:

Tjener millioner på islamkritikk

Flytter fra Silicon Valley: - Det koker jo om dagen  

Les hele avisen

Se video: – Dette er den vakreste Volvoen noensinne

Her er Volvo S90
Volvo skal etablere seg i premiumsegmentet med den nye store sedanen sin.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.